eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi, a koronavírus eredetének felkutatásával megbízott szakértői védőruházatot viselnek Hupej tartomány állategészségügyi hivatalának vuhani épületében 2021. február  2-án. Vuhan, a közép-kínai Hupej tartomány székvárosa a világjárvány legelső, ismert gócpontja. Maria Van Kerkhove, a WHO Covid-19 kérdésekben illetékes egyik vezetőjének közleménye szerint a küldöttség tagjai eredményesnek tartják az eddigi megbeszéléseket kínai partnereikkel.
Nyitókép: MTI/AP

Washingtonnak komoly aggályai vannak a WHO jelentésével kapcsolatban

A Fehér Ház vasárnap felszólította Kínát, hogy tegyen elérhetővé adatokat a koronavírus-járvány legelső időszakából, egyúttal mély aggodalmának adott hangot szombaton azzal kapcsolatban, ahogyan az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ismertette kínai vizsgálódásainak eredményét.

ake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója közleményében hangsúlyozta, hogy a jelentésnek független módon kell elkészülnie, a kínai kormány nem hajthat végre rajta módosításokat. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója pénteken hangsúlyozta, hogy minden elmélet továbbra is nyitott azzal kapcsolatban, hogy honnan ered a SARS-CoV-2-vírus, miután Washington bejelentette, hogy felül akarja vizsgálni a WHO Kínában szerzett adatait.

A WHO négyhetes, kínai vizsgálata arra jutott, hogy nem talált bizonyítékot arra, hogy 2019 decembere előtt jelen lett volna a vírus Vuhanban, az valószínűleg állati közvetítéssel jutott át emberre, és felettébb valószínűtlen, hogy laboratóriumból szabadult volna el. Ez utóbbira többször utalt az előző amerikai kormány, de Kína ezt következetesen visszautasítja.

Donald Trump előző elnök el is határozta, hogy az Egyesült Államok kilép a WHO-ból, mert megítélése szerint a szervezet Kína bábjává vált, ám utóda, Joe Biden visszavonta ezt a döntést. Sullivan hangsúlyozta, hogy meg kell őrizni a szervezet hitelességét. "Mélységes aggodalmaink vannak azzal kapcsolatban, ahogyan a COVID-19-vizsgálat első eredményeit bemutatták, és kérdéseink vannak azzal kapcsolatban, hogy jutottak ezekre a megállapításokra" - tudatta Sullivan.

A Wall Street Journal című konzervatív, amerikai napilap arról számolt be, hogy Kína nem volt hajlandó átadni a WHO szakembereinek személyekre bontott adatokat a járvány első időszakából, amelyek segíthettek volna feltárni a vírus eredetét.

"Életbevágó, hogy a jelentés független legyen, a szakértők eredményeibe pedig a kínai kormány ne avatkozzon bele és ne másítsa meg őket. Ahhoz, hogy jobban megérthessük ezt a járványt és felkészülhessünk a következőre, Kínának elérhetővé kell tennie a járvány legkorábbi időszakából származó adatokat" - húzta alá Jake Sullivan.

Szombaton a WHO kínai vizsgálatot vezető Peter Ben Embarek is csalódottságának adott hangot amiatt, hogy Kínában nem kaptak meg minden szükséges adatot, és felszólította Pekinget, hogy működjön együtt, és adja át a nyers adatokat, hogy közelebb tudjanak kerülni ahhoz, hogy feltárják a vírus eredetét.

A 2020 tavaszára világjárványt okozó, új típusú koronavírus a jelenlegi adatok szerint a közép-kínai Vuhanban terjedt át először állatról emberre.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×