eur:
394.96
usd:
371.49
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Egészségügyi dolgozót oltanak be a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájával egy isztambuli kórházban 2021. január 14-én. Törökországban ezen a napon kezdődött a lakosság tömeges oltása, első körben az egészségügyi dolgozókat, majd a 65 évnél idősebbeket oltják be.
Nyitókép: Egészségügyi dolgozót oltanak be a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájával egy isztambuli kórházban 2021. január 14-én. MTI/EPA/Erdem Sahin

Indulhat világ körüli útjára a második kínai vakcina

A Sinovac oltása is megkapta az engedélyt erre.

A kínai gyógyszeripari felügyelet engedélyezte a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyár által kifejlesztett vakcina széles körű alkalmazását.

A felügyelet a honlapján szombaton közzétett közleményében tájékoztatott erről. A Sinovac már a második, piaci forgalomba kerülő kínai vakcina a Sinopharm oltóanyaga után.

A Sinovacot eddig csak sürgősségi felhasználásra alkalmazták

Kínában elsősorban a legveszélyeztetettebbek, orvosok, rendőrök, a vámhatóságok alkalmazottjai és az államapparátusban dolgozók számára. A pekingi székhelyű Sinovac Biotech tavaly közölte, hogy több mint ötszázmillió dollárt fektet be, hogy évente hatszázmillió vakcinát gyárthasson.

A Sinovac oltóanyaga a Törökországban végzett klinikai tesztek alapján 91,25 százalékos, a Brazíliában végzettek alapján pedig 50,65 százalékos hatékonysággal véd a koronavírus-fertőzés ellen, két dózis beadását követően. A Sinovac sürgősségi használatát már engedélyezték Indonéziában, Törökországban, Brazíliában, Chilében, Kolumbiában, Uruguayban és Laoszban.

Kínában eddig egy belföldi fejlesztésű vakcina kapott piaci engedélyt, a Sinopharm nevű állami gyógyszergyár oltóanyaga, amelynek a hatékonysága a klinikai tesztek alapján 79 százalékos.

A Sinopharm és a Sinovac oltóanyaga egyaránt inaktív, vagyis az emberi szervezetben szaporodásra képtelen vírust tartalmaz.

A hivatalos adatok szerint Kínában már 31,23 millió embert oltottak be a koronavírus által okozott Covid-19 betegség ellen.

A koronavírus-járvány a kínai Vuhan városából indult el 2019 végén, és vált világjárvánnyá néhány hónap leforgása alatt. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint ennek ellenére a világ legnépesebb országa a Covid-19 terjedését nyomon követő lista közepén helyezkedik el: a járvány kezdete óta 100 318 ezer kapta el a fertőzést, és 4822-en haltak bele a Covid-19 szövődményeibe.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×