eur:
394.04
usd:
364.81
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: The Independent

Újra aktív a Merapi vulkán, elkezdődött az evakuálás – videó

Az indonéziai hatóságok máris több száz embert helyeztek biztonságba a Merapi vulkán aktivitásának növekedése miatt pénteken.

Edy Susanto helyi katasztrófavédelmi tisztségviselő elmondta, hogy két faluból mintegy 300 embert - többségében állapotos nőket, gyerekeket és időseket - helyeztek biztonságba. Más források szerint ötszáz embert evakuáltak. A hatóságok evakuálási tervet készítettek a tűzhányó hat kilométeres térségében élők számára.

Indonézia vulkánjai közül a Merapi a legaktívabb

A szeizmikus aktivitás október óta növekszik környékén. Az indonéziai földtani intézet a második legmagasabb szintre emelte a készültséget a Merapi körül csütörtökön. A tűzhányó csupán 30 kilométerre fekszik Yogyakarta központjától, és tíz kilométeres körzetében körülbelül 250 ezren élnek.

A yogyakartai vulkánközpont vezetője, Hanik Humaida szerint a Merapi bármikor kitörhet, és forró gázfelhők söpörhetnek végig környékén. A tűzhányó júniusban forró gázokat és hamut lövellt a magasba, de akkor senki sem sérült meg.

A csaknem háromezer méter magas vulkán többször is kitört 2018 óta, de tevékenysége nem követelt áldozatokat. A legutóbbi halálos vulkánkitörésre 2010-ben került sor, akkor több mint 340-en vesztették életüket, és tízezreket kellett kitelepíteni. A mintegy 270 millió lakosú Indonézia a földrengések és vulkánkitörések gyakoriságáról ismert, úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×