eur:
393.12
usd:
367.26
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. május 29-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Az ukrán külügy szerint nyitottak a problémák megoldására

Dmitro Kuleba külügyminiszter tájékoztatta az EU-t és a NATO-t a "magyar beavatkozásról", ugyanakkor arról beszélt, hogy nyitottak a megoldásra kölcsönös tisztelet esetén. A feszültség a helyhatósági választások után kezdődött, az ukrán fél a belügyeibe való beavatkozásnak minősítette, hogy Szijjártó Péter a választás napján a közösségi oldalán írt bejegyzésében a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) jelöltjei és Babják Zoltán beregszászi polgármester melletti szavazásra buzdította a kárpátaljai magyarokat.

Hétfőn bekérették az ukrán külügyminisztériumba Íjgyártó István kijevi magyar nagykövetet, és tiltakozó jegyzéket adtak át neki, miután előző nap az ukrán tárca a választási folyamatba való közvetlen beavatkozással vádolta meg Budapestet a vasárnapi helyhatósági választások kapcsán. Szintén hétfőn Ukrajna megtiltotta két magas rangú magyar tisztségviselő beutazását.

Az elkövetkező napokban éleződött a feszültség.

Csütörtökön az UrduPoint nevű portál azt írta, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter továbbra is csalódott a "beavatkozás" miatt, de mivel a diplomácia a hosszú távú célok eléréséről szól, készek folytatni a meglévő problémák tisztázását, amennyiben mindkét részről kölcsönösen tiszteletben tartják a nemzeti érdekeket.

Az MTI tudósítása szerint a külügyminiszter azt mondta, az elmúlt évben sikerült helyreállítani a két ország közötti konstruktív együttműködést. Kiemelte, hogy Magyarország támogatta Ukrajna csatlakozását a NATO "kiszélesített lehetőségek" elnevezésű programjához.

"Majd jöttek a helyhatósági választások, és sajnos, a magyar kollégák úgy döntöttek, hogy kampányolnak egy kicsit. Az ukrán jogszabályoknak megfelelően azonban az ilyen kampányok tiltottak. Többször figyelmeztettük erre magyar kollégáinkat, de sajnos nem hallgattak meg bennünket" - mondta Kuleba.

Azzal összefüggésben, hogy Kijev megtiltotta a beutazást két magas rangú magyar tisztségviselőnek Ukrajnába, közölte, hogy bármely más országgal szemben ugyanilyen kemény válaszreakciójuk lett volna hasonló esetben.

Az Union tudósítása szerint az ukrán külügyminiszter egy online megbeszélésen külügyminiszter az Európai Uniót és a NATO-t Magyarország beavatkozásáról Ukrajna belügyeibe a helyi választások előkészítése és megtartása során. Az ukrán állami hírügynökség emlékeztet, az OPORA civil szervezet megfigyelői szerint a magyar tisztviselők a kampányidőszakban Kárpátalján az ukrajnai magyarok körében a KMKSZ pártért kampányoltak.

A hírügynökség tudósítója szerint Kuleba azt mondta, egy EU- és NATO-tagország nem avatkozhat egy másik ország belügyeibe.

Szijjártó Péter ezt a vádat már hétfőn visszautasította. Egy csütörtöki eseményen (Meliza Haradinaj-Stublla koszovói külügy- és diaszpóráért felelős miniszterrel közös sajtótájékoztatóján) egy Ukrajnára vonatkozó kérdésre megismételte: "barátságtalan, nonszensz, bizonyos szempontból szánalmas" lépés az ukrán külügyminisztérium részéről magyar kormányzati tisztségviselők kitiltása, és máig nincs hivatalos közlés arról, miért tették ezt.

Emlékeztetett: Ukrajna azt nem kezelte a belpolitikába való beavatkozásnak, amikor 50 lélegeztetőgépet adott Magyarország, vagy azt, hogy csak Magyarország engedi át Nyugat-Európa felé az ukránokat. Azt sem tekinti Ukrajna beavatkozásnak a belügyekbe, hogy Kárpátalja legszennyezettebb folyóját megtisztítják magyar költségvetési forrásból.

Magyarország többször világossá tette a tárcavezető szerint, hogy készen áll a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésére, Magyarország a kölcsönös tiszteleten, a nemzetközi jog tiszteletén és a kétoldalú kötelezettségek betartásán alapuló baráti kapcsolatokban érdekelt, de ehhez a magyar és az ukrán kormány is kell. A kitiltásokkal pedig nem azt a jelzést küldi Ukrajna, hogy baráti kapcsolatokra törekedne - vélekedett.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×