eur:
394.74
usd:
371.3
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Julian Assange ausztrál oknyomozó újságíró érkezik a londoni Westminster bíróságra 2019. április 11-én. Lenín Moreno ecuadori elnök ezen a napon visszavonta Assange ecuadori menedékjogát. A diplomáciai lépés nyomán ezután a Scotland Yard őrizetbe vette a WikiLeaks kiszivárogtató portál 47 éves alapítóját Ecuador londoni nagykövetségén, ahol Assange hét évig tartózkodott.
Nyitókép: MTI/EPA

Öngyilkosságtól féltik a WikiLeaks-botrány kirobbantóját

Az ügyében eljáró pszchiáter szakvéleménye igen súlyos képet fest Julian Assange-ról.

Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója depressziós, nagy a kockázata annak, hogy öngyilkosságot kísérel meg - közölte kedden egy brit bíróságon a férfi jogi védelmét ellátó csapat által felkért pszichiáter.

Az illetékes törvényszéken kedden hosszú szünet után folytatták az Egyesült Államok kiadatási kérelmének tárgyalását Assange ügyében. A 49 éves ausztrál férfi az amerikai kiadatás ellen küzd.

Michael Kopelman, a King's College London egyetem pszichiátere elmondta, hogy Assange egyebek mellett

hallucinációkról számolt be.

A szakember, aki eddig mintegy húsz alkalommal látogatta meg Assange-t a börtönben, hozzátette, hogy a hangok "valószínűleg elmúltak". "Az öngyilkosság kockázata klinikai tényezőkből fakad (...), de a küszöbönálló kiadatás vagy a tényleges kiadatás kiválthatná az öngyilkossági kísérletet" - jelentette ki.

Az amerikai kormányt képviselő James Lewis Assange egyes állításainak hitelességéről kérdezte Kopelmant, azt sugallva, hogy a WikiLeaks alapítója kitalálta őket.

A WikiLeaks alapítója ellen az Egyesült Államokban eddig 18 pontban emeltek vádat, azt róják a terhére, hogy az amerikai hadsereg egyik volt hírszerzési elemzőjével, Chelsea Manninggal szőtt összeesküvést titkosított adatok és információk megszerzésére és kiszivárogtatására a WikiLeaks oldalain 2010-ben.

A vád

Az amerikai kormányzat júniusban kibővítette a vádpontokat Assange ellen. Ennek értelmében Assange jogtalan számítógépes behatolással, valamint azzal is vádolható, hogy hackereket toborzott a WikiLeaksnek, és maga is előadásokat tartott hacker-konferenciákon - például Hollandiában és Malajziában -, ahol arra buzdította a résztvevőket, hogy szerezzenek meg dokumentumokat az általa működtetett portál számára.

A WikiLeaks szerint politikailag motivált vádakról van szó.

Assange több évig Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodott, de 2019-ben megvonták tőle a menedékjogot, és ezt követően letartóztatták. Jelenleg egy angol börtönben van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×