INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 15. szombat
Mária

bulgária

tüntetés

államfő

Lemondásra szólította fel a kormányt és a főügyészt a bolgár államfő

Infostart / MTI

Rumen Radev államfő szerint a társadalmi elégedetlenségért a kormány tehető felelőssé.

"Tegnap (pénteken) tömegtiltakozásokat tartottak a kormány és a főügyész lemondását követelve. A kormánypárt azon döntése, hogy a polgári tiltakozás közvetlen közelében, vele egy időben szervez gyűlést önnön támogatására, szándékos és megengedhetetlen provokáció a társadalmi béke szempontjából, s ez vezetett az összecsapásokhoz rendőrökkel" - közölte Radev az ország népéhez intézett üzenetében.

"A kormányfő kísérlete, hogy elhárítsa a felelősséget a társadalmi feszültségért, senkit nem csap be, aki ismeri a bulgáriai helyzetet. A bolgárok a korrupció, a félelem, az ügyészi zsarolás és rablás, az ártatlanság vélelmének semmibevétele, a sajtószabadság elleni támadás, a hazugság és az igazságosság hiánya miatt keltek fel. A harag mély, évek alatt gyűlt össze, és nem lehet félelemmel és erővel elfojtani. (...) A kialakult helyzetet kizárólag a kormány és a főügyész lemondásával lehet megoldani" - folytatta elnök.

Az államfő felszólította a tiltakozókat, hogy ne engedjenek a provokációnak, a rendőrséget pedig, hogy kerülje az erőszak alkalmazását és cselekedjen a törvény betűjének megfelelően.

"Az erő az igazságban, az állhatatosságban és az egységben van" - mondta.

A bolgár fővárosban harmadik napja vannak zavargások, a demonstrálók a kormány és a főügyész lemondását követelik. Péntek este Szófiában összetűzések voltak a rendőrséggel, három rendőr megsebesült, 18 embert őrizetbe vettek, kettejüket súlyos sérülésekkel kórházba szállították. Ivan Ivajlo, a belügyminisztérium főtitkára szerint a tiltakozás résztvevői között provokátorok voltak, és miattuk kezdődtek a zavargások.

Ivajlo közölte: a rendőrök utasítást kaptak, hogy ne alkalmazzanak fizikai erőt, és valamennyien jól felkészültek voltak. A rend biztosításával az esti órákban kezdődtek a problémák, ezeket szándékosan kiprovokálták. A főtitkár szerint futballszurkolókból toborzott fizetett provokátorok támadtak a rendőrökre.

A tüntetők és a rendőrség között szombaton is voltak összetűzések a Burgaszhoz közeli Roszenec parkban tartott, előre egyeztetett tiltakozó megmozduláson.

Szombat estére újabb tüntetést szerveznek Szófiában, a rendőrség nem zárja ki, hogy provokátorok ismét megpróbálják megzavarni a rendet.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018