eur:
368.12
usd:
344.40
bux:
48287.25
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Olekszij Honcsaruk ukrán miniszterelnök a parlament plenáris ülésén Kijevben 2019. november 13-án. A képviselők az ülésen megszavazták a termőföld eladási tilalmának feloldását. A földpiac megnyitásáról szóló törvényjavaslatot 240 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban, közülük 227-en a Volodimir Zelenszkij elnök mögötti Nép Szolgája (Szluha Narodu) frakcióból, és 13 független képviselő.
Nyitókép: Szerhij Dolzsenko

Rábólintott az ukrán parlament a kormányfő lemondására

A határozatot 353 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban, Olekszij Honcsaruk maga nyújtotta be lemondását.

Honcsaruk leváltását az tette lehetővé, hogy maga nyújtotta be lemondását, az ukrán alkotmány értelmében ugyanis kinevezése után egy évig még nem meneszthette volna őt a törvényhozás.

A miniszterelnök menesztésével együtt távozik az egész kormány, emiatt több miniszteri poszton váltás lesz.

A szavazás előtt az ukrán parlament állam- és közigazgatási bizottsága nagy többséggel úgy határozott, hogy javasolja a törvényhozásnak Olekszij Honcsaruk menesztését a miniszterelnöki posztról.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint a testület még várja Volodimir Zelenszkij elnök javaslatát az új miniszterelnök személyére. Amennyiben megérkezik az előterjesztés a délutánra összehívott plenáris ülésig, a bizottság szavaz arról is, hogy javasolja-e a parlamentnek a jelölt kinevezésének jóváhagyását.

A kiszivárgott értesülések szerint a Zelenszkij mögött álló, a parlamentben többséget alkotó Nép Szolgája párt kedd esti frakcióülésén az államfő Denisz Smihal területfejlesztésért felelős miniszterelnök-helyettest javasolta kormányfőnek.

Olekszij Honcsaruk hivatalos lemondási kérelmét még nem erősítették meg hivatalosan. Azonban két parlamenti képviselő, Aljona Skrum, az állam- és közigazgatási bizottság tagja és Olekszandr Kacsura is közzétette Honcsaruk kézzel írt, keddi dátumú lemondólevelének fotóját a közösségi portálokon.

A miniszterelnököt a kinevezését követő egy éven belül csak akkor válthatja le a parlament, ha maga nyújtja be lemondását.

Honcsaruk kormányfői kinevezését tavaly augusztus 29-én hagyta jóvá a törvényhozás. A múlt héten a házelnök Zelenszkij kérésére szerdára rendkívüli plenáris ülést hívott össze. A sajtóban már akkor kiszivárgott, hogy szó lehet a kormányfő leváltásáról. Az ukrán jogszabályok szerint a miniszterelnök menesztésével együtt az egész kormány távozik, így több miniszteri poszton várható váltás.

Címlapról ajánljuk
Tálas Péter: Putyin haláláig fog küzdeni, mert nem tehet mást
Aréna

Tálas Péter: Putyin haláláig fog küzdeni, mert nem tehet mást

Az ukránok számára egy nagyon sikeres ellentámadás hozhatja meg a béketárgyalásokat, míg az orosz ellencsapást a hiányos tisztikar is nehezíti – véli a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének igazgatója. Tálas Péter erről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Kivárás az amerikai tőzsdéken is

Kivárás az amerikai tőzsdéken is

Tegnap egy mérsékeltebb hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, a nap végére Európa és az USA is lefordult. Utóbbiban részben az is szerepet játszott, hogy az Apple a napon belüli történelmi csúcs után esni kezdett, miután a cég bemutatta új AR-headsetjét, amelynek ára 3500 dollár - magasabb, mint amire sokan számítottak. Ezt követően ma az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk, és Európában is folytatódnak a bizonytalan mozgások, így csak minimális elmozdulásokat látni. Ugyanez mondható el az Egyesült Államokról is, ahol a kezdeti esést később mérsékelt emelkedés váltotta fel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×