eur:
393.7
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Taal tűzhányó által kilövellt vulkáni hamuban motorozik egy férfi a Fülöp-szigetek Agoncillo városának környékén 2020. január 13-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Rolex Dela Pena

Hamuszürke tragédia: drámai felvételek a Taal vulkán kitöréséről - galéria, videó

A fülöp-szigeteki vulkán váratlanul ébredt fel, menekítik az embereket. Sok helyen több mint 10 centi magasan mindent belep a vulkáni hamu, maszkokban járnak az emberek a bokáig érő porban és sárban.

Vulkáni hamu és füstfelhő miatt már vasárnap lezárták a Fülöp-szigetek fővárosának repülőterét, a környékről pedig emberek ezreit szállították otthonaikból biztonságos helyre. A gondot egy viszonylag kisméretű tűzhányó, a Taal okozza, amely 60 kilométerre van Manilától, és amelynek festői látványa - máskor - sok turistát vonz. A Taal gőzölögve hamut és apróbb köveket lövellt ki magából 10-15 kilométeres magasságba.

Hétfőn erősödött a kitörés, vörösen izzó láva tört fel a Taal vulkánból. Áldozatokról egyelőre nincs hír. Eddig 8000 embert telepítettek ki a vulkán közeléből. Ha a vulkáni aktivitás nem hagy alább, további százezreket kell majd kimenekíteni a veszélyeztetett területről.

A vasárnap megemelt riasztási szint azt jelenti, hogy azonnali és veszélyes kitörésre számítanak. Egy helyi szakértő szerint a gőz- és hamukilövellés alábbhagyott, de a vulkánból elkezdett ömleni a láva, és ez alapján egyelőre nem lehet megbecsülni, hogy a tűzhányó meddig marad aktív, vagy hogy még ennél is nagyobb veszélyt jelent-e.

A helyszínről élőben:

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×