eur:
392.55
usd:
365.52
bux:
66622.24
2024. április 26. péntek Ervin
Azt a bolgár rendszámú kamiont vizsgálják, amelynek rakterében harminckilenc holttestet találtak a délkelet-angliai Thurrock városának ipari parkjában 2019. október 23-án. A teherjármű október 19-én lépett be Nagy-Britanniába az észak-walesi Holyhead kikötőjében. A kamion észak-írországi illetőségű sofőrjét gyilkosság gyanújával őrizetbe vették. A rendőrségi tájékoztatás szerint az áldozatok között 38 felnőtt és egy tinédzser van.
Nyitókép: MTI/AP/Alastair Grant

Halálkamion: újabb csapás a gyászoló családoknak

Több mint egy hónap várakozást követően hazaszállították Vietnamba az első földi maradványokat a délkelet-angliai konténerterminál halálkamionjában október 23-án felfedezett holttestek közül - tudatta a hanoi külügyminisztérium.

Szerda hajnalban 16 koporsó érkezett Vietnamba. A tárca tájékoztatása szerint a többi áldozat holttestét is hamarosan hazaszállítják, de ennek pontos időpontja egyelőre nem ismert.

Az egyik áldozat hozzátartozója a dpa német hírügynökségnek elmondta, hogy

csütörtökön meg is tartják a temetést.

Kitért arra is, hogy a helyi hatóságok nem tették lehetővé, hogy a gyászoló családok a repülőtéren várják a koporsókat.

"Talán attól tartanak, hogy a zokogásunk akadályozza a munkájukat"

- fogalmazott Pham Thi Tra My, aki a lányát veszítette el. Az ő lányának sms-e alapján derült fény arra, hogy az addig kínainak vélt, azonosítatlan áldozatok valójában vietnamiak lehetnek. "Sajnálom, anya. Meghalunk. Nem kapunk levegőt" - írta szívszorító üzenetében édesanyjának a lány.

A 39 áldozat holttestét egy essexi kamionterminál parkolójában találták meg egy hűtőkamionban október 23-án. Több embert, köztük a kamion északír sofőrjét őrizetbe vették. Őt embercsempészettel és gyilkossággal vádolták meg. Előbbit be is ismerte.

A hosszú várakozás mellett az áldozatok családjainak fájdalmát az is súlyosbítja, hogy a vietnami állam közölte, hogy a maradványok hazaszállítását maguknak kell kifizetniük, az állam mindössze 30 napra kamatmentes kölcsönt biztosít ehhez. Választhattak, hogy 1800 dollárért hamvasztás után, urnában szállítják haza elveszített szeretteiket, vagy 2800 dollárért koporsóban. Az egyik internetes adománygyűjtő oldalon 27 ezer dollár gyűlt össze a gyászolók megsegítésére, míg a Vingroup nevű vietnami vállalat bejelentette, hogy 800 dollárral támogat minden családot Nghe An és Ha Tinh tartományban, ahonnan a többségük származik.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról a bankoknál, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés. Az elmúlt hetekben pedig már egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×