eur:
393.11
usd:
367.09
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Ljubov Szobol, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető és korrupcióellenes aktivista munkatársa az Antikorrupciós Alapítványban, kihallgatása után távozik rendőrségről Moszkvában 2019. július 26-án. Szobol előző nap ülősztrájkba kezdett, hogy így tiltakozzon az ellenzéki jelöltek kizárása ellen a szeptemberi helyhatósági választáson. Navalnijt előző nap letartóztatták és 30 napos elzárásra ítélték az ellenzéki tüntetések szervezésében való részvétele miatt.
Nyitókép: Jurij Kocsetkov

Kórházba került a börtönből Navalnij

Kórházba kellett szállítani Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust a moszkvai börtönből, ahol 30 napos elzárását tölti, mert heves allergiás rohama támadt. Egy orvos szerint elképzelhető, hogy megmérgezték valamilyen vegyi anyaggal, mindenesetre Navalnij környezetéből többen is furcsállják az esetet.

Az ellenzékit múlt szerdán őrizetbe vették, bíróság elé állították, és elzárásra ítélték azzal a váddal, hogy nem engedélyezett tüntetést hirdetett az elmúlt szombatra.

Kira Jarmis, Navalnij szóvivője azt mondta vasárnap hírügynökségeknek, hogy a politikusnak "csúnyán feldagadt az arca, és bőrpír jelentkezett nála".

A szóban forgó kórház egyik orvosa elmondta, hogy bőrkiütést diagnosztizáltak a fogva tartottnál, de már jobban van, mint amikor beszállították.

Navalnij egyik régi orvos ismerőse, Anasztaszija Vasziljeva azonban, aki rövid ideig beszélhetett vele egy zárt ajtón keresztül, és láthatta az ajtó résén át, azt írta a Facebook-oldalára: "Nem zárhatjuk ki, hogy valaki valamilyen vegyi anyaggal bőr- és nyálkahártya-károsodást okozott neki. Az egész felsőtestén vannak kiütések, hámsérülések, váladékozik a szeme." Vasziljeva követelte, hogy vegyenek bőr- és hajmintákat Navalnijtól, mintákat a lepedőjéről is, és ezek vizsgálati eredményét hozzák nyilvánosságra. Gyanús neki - írta -, hogy nem engedték meg számára, hogy megvizsgálhassa a 43 éves férfit.

A Reuters hírügynökség nem tudta elérni a kórházat abból a célból, hogy az reagáljon ezekre a megállapításokra.

Navalnij ügyvédje, Olga Mihajlova szintén a Facebookon azt írta: furcsák védence allergiás tünetei, mert soha korábban nem léptek fel ilyenek nála.

Az ellenzéki politikus 2017-ben súlyos sérülést szenvedett az egyik szemén, mert valamilyen vegyszert locsoltak az arcába. Az orvosok azonban meg tudták menteni a szemét és a látását is.

Navalnij július 20-án felszólalt egy több mint tízezres moszkvai tüntetésen, amelynek részvevői az ellen tiltakoztak, hogy a fővárosi választási hivatal elutasította 57 ellenzéki és független képviselőjelölt regisztrálását a szeptemberi helyhatósági választásokra. Ezt azzal indokolta a hivatal, hogy többük esetében az összegyűjtött támogató aláírások több mint 10 százaléka - a vonatkozó jogszabályban ennyi a tűréshatár - nem volt hiteles.

Felszólalásában Navalnij indítványozta, hogy a július 27-ére tervezett tüntetésen a tiltakozók vonuljanak a polgármesteri hivatal elé, és mindaddig maradjanak ott, amíg nem tesznek eleget bejegyzési kérelmüknek. Facebook-oldalán hasonló kijelentéseket tett. A kizárt jelöltaspiránsok közül többen a Navalnij alapította Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány prominens tagjai.

Navalnij hívei megtartották most szombaton a tüntetést, de a rendőrség példa nélkül álló megtorlással reagált rá, a belügyminisztérium közlése szerint 1074 embert állítottak elő különböző jogsértések címén a résztvevők közül.

Alekszej Navalnijt az elmúlt években többször is elítélték nem engedélyezett tüntetések megtartása címén.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×