eur:
394.61
usd:
365.18
bux:
65477.72
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (b) és Donald Trump amerikai elnök sétál a hanoi Metropole szálloda kertjében 2019. február 28-án, kétnapos csúcstalálkozójuk második napján. Trump kijelentette, hogy nem jutott megállapodásra az észak-koreai vezetővel sem a nukleáris leszerelésről, sem a Phenjan elleni szankciók kérdéséről. Balról Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.
Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci

Dél-Korea-ellenes propaganda megy az észak-koreai csatornákon

A diktatúrában most épp Donald Trumpot éltetni a divat az amerikaiak felé eddig közvetítő Dél-Koreával szemben. Minden hullámhosszon. Kim Dzsong Un a déliek nyakába varrja, hogy nem jutnak dűlőre az amerikaiakkal.

Az amerikaiakkal folytatott közvetlen párbeszéd fontosságát hangsúlyozták észak-koreai propagandaoldalak szombaton, értelmetlennek nevezve a Szöul és Phenjan közötti tárgyalásokat.

Az Uriminzokkiri nevű észak-koreai internetes propagandaoldal egy kommentárban azt írta, hogy sokkal gyümölcsözőbb az ország számára Washingtonnal tárgyalni, mert Szöul neki engedelmeskedik.

"Sokkal gyümölcsözőbb, ha közvetlenül az Egyesült Államokkal folytatunk megbeszélést, amely közvetlen nyomást tud gyakorolni Dél-Koreára a függőben lévő kérdések előmozdítására, mintha az ellenféllel tárgyalnánk, amely egy lépést sem tud tenni az amerikaiak engedélye nélkül" - írta a honlap.

Egy másik propagandaoldal, a Meari egyenesen értelmetlennek nevezte a megbeszéléseket Szöul és Phenjan között.

"Semmit sem tudunk megoldani, ha egy olyan országgal tárgyalunk, amelynek tekintete egy külföldi hatalmon függ, és különféle feltételekre hivatkozva képtelen lépni" - írta.

Az amerikai-észak-koreai tárgyalások a vártnál lassabban haladnak, és a felek álláspontját a kettejük között közvetítő Szöul sem tudta közelíteni egymáshoz.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető háromszor találkozott Donald Trump amerikai elnökkel az elmúlt egy évben. Az első, szingapúri csúcstalálkozón a vezetők megegyeztek a Koreai-félsziget atommentesítéséről, de annak mikéntjét nem pontosították. Kim azt várja, hogy Trump engedményeket tegyen az eddigi észak-koreai gesztusokért, de az amerikai elnök leszögezte: nem hajlandó enyhíteni a szankciókon addig, amíg Phenjan további lépéseket nem tesz nukleáris arzenálja felszámolásáért. A politikusok legutóbb a két Korea határán található panmindzsoni demilitarizált övezetben folytattak megbeszélést június 30-án, miután Trump egy hirtelen ötlettől vezérelve találkozót kezdeményezett Kimmel a Twitteren. Az esemény során Trump egy rövid időre észak-koreai területre lépett, és ezzel ő lett az első olyan amerikai elnök, aki hivatali ideje alatt Észak-Koreában járt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×