eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke nagyszebeni találkozójukon az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozójának napján, 2019. május 9-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Orbán Viktor: remélem, hogy Szeben megtermékenyít bennünket

Az európai parlamenti választásokon való részvételre buzdít, a romániai magyarokat a Romániai Magyarok Demokratikus Szövetségének (RMDSZ) támogatására kéri, és a román-magyar kapcsolatokon is szeretne javítani romániai tartózkodása alatt Orbán Viktor miniszterelnök, aki az Európai Unió állam- és kormányfőinek informális találkozójára érkezett Nagyszebenbe.

"Elsősorban kampányolni szeretnék itt a Romániában élő magyarok, de általában is minden román polgár körében, hogy vegyenek részt a választáson, mert ez fontos Romániának, Magyarország és minden európai országnak" - mondta a miniszterelnök.

Nagy részvételi aránnyal adjunk erős támogatást az európai vezetőinknek! - tette hozzá.

"Másodsorban: az ember mindig azért jön Romániába, hogy javítson valamit a román-magyar kapcsolatokon. Szeretnénk, ha a két ország és a két nép között szorosabb lenne az együttműködés. Harmadrészt: azt szeretném mondani az itt élő magyaroknak, hogy szavazzanak az RMDSZ listájára" - jelentette ki.

"Végül: elkezdődik a gondolkodás a választások utáni európai jövőről. Ez a nagyszebeni európai uniós csúcstalálkozó fő témája. Nem fogjuk lezárni (itt) ezt a gondolkodást, mert a választás után a polgárok véleményének ismeretében hozunk majd döntéseket, de előbb előkészítjük a későbbi megbeszéléseket. Úgyhogy

itt Európa jövőjéről is lesz szó, és remélem, hogy Szeben megtermékenyít bennünket"

- mondta.

Az Európai Unió jövőjéről, ezen belül kiemelten az unió 2019-2024-es időszakra szóló stratégiai menetrendjéről tanácskoznak csütörtökön Nagyszebenben az EU állam- és kormányfői.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×