eur:
392.85
usd:
368.3
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Az egyik túlélő kezében egy gyermekeket ábrázoló fotóval az egykori auschwitz-birkenaui náci koncentrációs táborba a lengyelországi Oswiecimben a holokauszt nemzetközi emléknapján, a haláltábor felszabadulásának 74. évfordulóján, 2019. január 27-én.
Nyitókép: MTI/AP/Czarek Sokolowski

A holokauszt áldozatainak millióira emlékezik a világ

Az auschwitzi haláltábor egykori foglyai virágokat helyeztek el a náci létesítmény egyik kivégzőfalánál a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján. Szélsőjobboldali tüntetők próbálták megzavarni az auschwitzi megemlékezést.

A túlélők csíkos sálakat viseltek egykori egyenruhájukat idézve, több ruhadarabon vörös P betű is látszott, a jelkép, amellyel a náci németek egykor megjelölték lengyel foglyaikat. Az auschwitzi kényszermunkatábor legelső rabjai lengyelek voltak, akiket a megszálló német erők fogtak el. A létesítményben később tömegével gyilkoltak meg zsidókat, romákat és másokat.

A koncentrációs tábornál szélsőjobboldali ellentüntetők is megjelentek, őket a rendőrség tartotta távol a megemlékezőktől.

Vasárnap ünnepélyes megemlékezést tartanak a gázkamrák romjainál az Auschwitzban meggyilkolt 1,1 millió ember és a holokauszt összes - becslések szerint mintegy hatmillió - áldozata emlékére.

A Simon Wiesenthal Központ a náci háborús bűnösökről közzétett éves jelentésében dicsérte Németország erőfeszítéseit a háborús bűncselekmények elkövetőinek felderítésére és bíróság elé állítására. A holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából nyilvánosságra hozott beszámolóban az antiszemitizmus ellen küzdő szervezet figyelemre méltónak nevezte azt a 2011-ben Németországban elfogadott irányelvet, amely lehetővé teszi, hogy gyilkosságban való bűnrészesség miatt bárkit igazságszolgáltatás elé állítsanak, aki haláltáborban vagy úgynevezett bevetési csoportban szolgált.

A központ egyúttal bírálta Ausztriát, mert szerinte nem tesz eleget a náci háborús bűnösök felelősségre vonásáért, és az elmúlt több mint 30 évben egyetlen embert sem ítélt el a zsidók ellen a holokauszt idején elkövetett bűncselekmények miatt. Ausztrián kívül Norvégia, Svédország, Litvánia és Ukrajna is bírálatot kapott a szervezettől.

Eközben Heiko Maas német külügy miniszter új megközelítéseket szorgalmazott a holokauszt tanításában.

"Új megközelítésekre van szükségünk, hogy hasznossá tegyünk a történelem tanításait korunkban"

- írta a Welt am Sonntag című konzervatív lap hasábjain. Maas szerint nemcsak emlékezni kell a holokauszthoz hasonló eseményekre, hanem meg is kell érteni őket.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Michelle Bachelet a kirekesztő tendenciák erősödésétől óvott vasárnap Genfben.

"Napjainkban a gyűlölet sok formájának jelentős erősödését tapasztaljuk, beleértve az antiszemitizmus mérgét és a kisebbségek elleni egyéb támadásokat" - mondta a főbiztos. Bachelet kifogásolta, hogy teljes népcsoportok, etnikai kisebbségek és a migránsok is ennek a gyűlöletkeltésnek a célpontjaivá válnak, és sokszor állami vezetők szítják az indulatokat.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×