INFORÁDIÓ
2021. május 9. vasárnap
Gergely

holokauszt

emléknap

auschwitz-birkenaui náci haláltábor

Az egyik túlélő kezében egy gyermekeket ábrázoló fotóval az egykori auschwitz-birkenaui náci koncentrációs táborba a lengyelországi Oswiecimben a holokauszt nemzetközi emléknapján, a haláltábor felszabadulásának 74. évfordulóján, 2019. január 27-én.

A holokauszt áldozatainak millióira emlékezik a világ

Infostart / MTI

Az auschwitzi haláltábor egykori foglyai virágokat helyeztek el a náci létesítmény egyik kivégzőfalánál a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján. Szélsőjobboldali tüntetők próbálták megzavarni az auschwitzi megemlékezést.

A túlélők csíkos sálakat viseltek egykori egyenruhájukat idézve, több ruhadarabon vörös P betű is látszott, a jelkép, amellyel a náci németek egykor megjelölték lengyel foglyaikat. Az auschwitzi kényszermunkatábor legelső rabjai lengyelek voltak, akiket a megszálló német erők fogtak el. A létesítményben később tömegével gyilkoltak meg zsidókat, romákat és másokat.

A koncentrációs tábornál szélsőjobboldali ellentüntetők is megjelentek, őket a rendőrség tartotta távol a megemlékezőktől.

Vasárnap ünnepélyes megemlékezést tartanak a gázkamrák romjainál az Auschwitzban meggyilkolt 1,1 millió ember és a holokauszt összes - becslések szerint mintegy hatmillió - áldozata emlékére.

A Simon Wiesenthal Központ a náci háborús bűnösökről közzétett éves jelentésében dicsérte Németország erőfeszítéseit a háborús bűncselekmények elkövetőinek felderítésére és bíróság elé állítására. A holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából nyilvánosságra hozott beszámolóban az antiszemitizmus ellen küzdő szervezet figyelemre méltónak nevezte azt a 2011-ben Németországban elfogadott irányelvet, amely lehetővé teszi, hogy gyilkosságban való bűnrészesség miatt bárkit igazságszolgáltatás elé állítsanak, aki haláltáborban vagy úgynevezett bevetési csoportban szolgált.

A központ egyúttal bírálta Ausztriát, mert szerinte nem tesz eleget a náci háborús bűnösök felelősségre vonásáért, és az elmúlt több mint 30 évben egyetlen embert sem ítélt el a zsidók ellen a holokauszt idején elkövetett bűncselekmények miatt. Ausztrián kívül Norvégia, Svédország, Litvánia és Ukrajna is bírálatot kapott a szervezettől.

Eközben Heiko Maas német külügy miniszter új megközelítéseket szorgalmazott a holokauszt tanításában.

"Új megközelítésekre van szükségünk, hogy hasznossá tegyünk a történelem tanításait korunkban"

- írta a Welt am Sonntag című konzervatív lap hasábjain. Maas szerint nemcsak emlékezni kell a holokauszthoz hasonló eseményekre, hanem meg is kell érteni őket.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Michelle Bachelet a kirekesztő tendenciák erősödésétől óvott vasárnap Genfben.

"Napjainkban a gyűlölet sok formájának jelentős erősödését tapasztaljuk, beleértve az antiszemitizmus mérgét és a kisebbségek elleni egyéb támadásokat" - mondta a főbiztos. Bachelet kifogásolta, hogy teljes népcsoportok, etnikai kisebbségek és a migránsok is ennek a gyűlöletkeltésnek a célpontjaivá válnak, és sokszor állami vezetők szítják az indulatokat.

Nyitókép: MTI/AP/Czarek Sokolowski
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Gömöry Pál

Nyolcvanöt éves korában pénteken elhunyt Gömöry Pál olimpikon vitorlázó....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018