INFORÁDIÓ 
2019. január 22. kedd
Artúr, Vince

csúcstalálkozó

donald trump

kim dzsong un

megbékélés

Szingapúr, 2018. június 12. Donald Trump amerikai elnök sajtótájékoztatót tart, miután Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel tárgyalt a szingapúri Sentosa szigetén fekvő Capella Hotelben 2018. június 12-én. A történelmi jelentőségű találkozó során először ült tárgyalóasztalhoz hivatalban lévő amerikai elnök az észak-koreai vezetővel. (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Meglepetést okozott Donald Trump bejelentése

Infostart / MTI

Több ország számára tudott újat mondani a keddi, Kim Dzsong Unnal folytatott csúcstalálkozón az amerikai elnök - most szavainak pontos jelentése miatt aggódnak.

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a két ország közötti megbékélés lépéseinek fokozatos és egyidejű végrehajtásában állapodott meg szingapúri csúcstalálkozójukon, és kölcsönösen meghívták egymást magukhoz - jelentette szerdán a KCNA észak-koreai hivatalos hírügynökség.

Trump kifejezte szándékát arra, hogy hogy az Egyesült Államok szünetelteti a Dél-Koreával közös, Észak-Korea számára provokatív hadgyakorlatok megtartását mindaddig, amíg Washington és Phenjan tárgyalásokat folytat egymással - tette hozzá a hírügynökség.

"Ha az amerikai fél hiteles, Phenjan bizalmát erősítő intézkedéseket hoz a kétoldalú kapcsolatok javítása érdekében, akkor a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság is folytathatja az ezeknek megfelelő, jó szándékú intézkedéseinek meghozatalát.

Kim Dzsong Un és Donald Trump egyetért abban, hogy a béke, a stabilitás és a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése szempontjából nagyon fontos a lépések fokozatos és egyidejű végrehajtása" - olvasható a KCNA jelentésében.

Az Egyesült Államok mindig azt követelte, hogy Észak-Korea gyorsan, ellenőrizhetően, maradéktalanul és visszafordíthatatlanul semmisítse meg atomfegyvereit, mert attól tart, hogy a leszerelési folyamat ellenőrzése elhúzódik. Phenjan viszont kijelentette, hogy ragaszkodik a fokozatos és párhuzamos végrehajtáshoz. A csúcstalálkozón született megállapodásban csak annyi szerepel, hogy Észak-Korea "teljesen" felszámolja atomfegyvereit.

Meglepődtek és tisztázni szeretnék a bejelentés pontos értelmét

A KCNA jelentése szerint Kim Dzsong Un és Donald Trump kölcsönösen meghívták egymást időpont megjelölése nélkül, és kölcsönösen el is fogadták ezeket a meghívásokat.

Trump elnök váratlan bejelentése, hogy felfüggesztik az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokat, meglepte Szöult és Tokiót is

- írta az AP hírügynökség.

Mun Dzse In dél-koreai elnök hivatala azt közölte szerdán: "meg kell ismerni az amerikai elnök nyilatkozatának pontos jelentését". hozzátéve, hogy Szöul "kész kidolgozni minden olyan intézkedést, amely segít előbbre vinni a tárgyalásokat" Washington és Phenjan között.

Onodera Icunori japán védelmi miniszter pedig kijelentette, hogy az amerikai erők dél-koreai jelenléte, valamint a közös hadgyakorlatok létfontosságúak Kelet-Ázsia biztonsága szempontjából, ezért Japán szeretné, ha a két másik országgal közösen tisztázni tudná az amerikai elnök bejelentésének értelmét. Japán mindenképpen szeretné folytatni az Egyesült Államokkal közös hadgyakorlatait, és ragaszkodik azokhoz a tervekhez, amelyek növelik Japán védelmi képességét az észak-koreai rakétákkal szemben - mondta a miniszter.

Nyitókép: JIM LO SCALZO
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018