eur:
393.95
usd:
365.03
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nagyon rossz hírek jöttek az Adriáról

Az év első öt hónapjában 20 százalékkal több turista érkezett Horvátországba, mint a tavalyi év azonos időszakában. Nagyon úgy tűnik, hogy nemcsak sokkal drágább lesz az idei horvát nyaralás, mint tavaly, hanem minden eddiginél nagyobb tömegre is fel kell készülni.

2018 első öt hónapjában 3,6 millió turista látogatott Horvátországba, és összesen 11,6 millió vendégéjszakát töltöttek el. Ez a látogatók számát tekintve 19, a vendégéjszakák alapján 24 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest - írja a Portfolio.

Bár a belföldi turizmus is erősödött, január és május között 2,9 millió külföldi turista érkezett Horvátországba, 9,9 millió éjszakát töltöttek el: ez 22, illetve 27 százalékos növekedést jelent 2017-hez képest.

Az igazi roham májusban kezdődött, amihez a kedvező időjárás is hozzájárult. A Horvát Turisztikai Hivatal egészen elképesztő adatokról számolt be: csak májusban 1,7 millió turista 6,5 millió vendégéjszakát töltött el az országban: előbbi 30, utóbbi csaknem 40 százalékos növekedés 2017 májusához képest.

A külföldi turisták közül az év első öt hónapjában a németek képviseltették magukat a legnagyobb számban (2,5 millió vendégéjszakával), utána az osztrákok (1,1 millió vendégéjszaka), a szlovének (913 ezer), majd a britek (643 ezer vendégéjszaka) következtek.

Amellett, hogy az adriai országba készülőknek minden korábbinál nagyobb tömeggel kell számolniuk, a költségek is sokkal magasabbak lehetnek, mint az elmúlt években. Ugyanaz a nyaralás idén akár 15 százalékkal is drágább lehet, mint egy éve, mert egyrészt a ilyen óriási forgalom mellett a horvátok könnyebben emelhetnek az árakon, másrészt a forint soha sem volt még ilyen gyenge a horvát kunával szemben.

Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×