eur:
393.3
usd:
367.09
bux:
66632.47
2024. április 25. csütörtök Márk
Pahoa, 2018. május 12.A Kilauea tűzhányó mérges gőze tör fel a talajrepedésekből a hawaii-szigeti Pahoa város Leilani lakónegyedében 2018. május 11-én. Az előző heti vulkánkitörés lávafolyama eddig mintegy harminc házat elpusztított, és csaknem kétezer embert otthonának elhagyására kényszerített Pahoa térségében. (MTI/EPA/Paradise Helicopters/Bruce Omori)
Nyitókép: Bruce Omori

Robbanásszerű kitöréstől tartanak Hawaii szigetén

Újabb hasadékok nyíltak a Hawaii szigeten tomboló Kilauea vulkánon, és geológusok arra figyelmeztetnek, hogy a csendes-óceáni tűzgyűrű néven ismert törésvonal mentén szintén kitörések várhatók.

Három újabb lávahasadék nyílt vasárnap a Kilauea tűzhányón, ezzel immár tizennyolc helyen ömlik a láva, és a szigeten robbanásszerű kitöréstől tartanak.

Tíz napja folyamatos és egyre erőteljesebb a lávaömlés, a vulkán aktivitása erősödik. A magma lassan terjed szét, mérgező gázokat bocsát ki, a sziget nagy részét sűrű fekete füst borítja. A levegőben erős kénes szag terjeng. Az olvadt kőzetanyag megrepesztette és használhatatlanná tette a környéken átvezető országutat, a láva jelenleg egy geotermikus erőművet is fenyeget, az erőműből a gyúlékony folyékony anyagokat a hétvégén elszállították.

Vasárnap a hatóságok kötelező kiürítést rendeltek el, az erősödő és kiszámíthatatlan vulkáni tevékenység miatt. Május 3-a óta kétezer embernek kellett elhagynia otthonát. A szigeten két új menekültközpontot nyitottak a kilakoltatottak számára. Az amerikai földtani megfigyelő központ (USGS) előrejelzései szerint a tűzhányó csúcsán lévő Halemaumau kráterben várható a robbanásszerű kitörés. Az USGS szakemberei gázmaszkok viselésére szólították fel a helybélieket.

Pahoa, 2018. május 12.
A Kilauea tűzhányó mérges gőze tör fel talajrepedésekből a hawaii-szigeti Pahoa város Leilani lakónegyedében 2018. május 11-én. Az előző heti vulkánkitörés lávafolyama eddig mintegy harminc házat elpusztított, és csaknem kétezer embert otthonának elhagyására kényszerített Pahoa térségében. (MTI/AP/Jae C. Hong)
Pahoa, 2018. május 12. A Kilauea tűzhányó mérges gőze tör fel talajrepedésekből a hawaii-szigeti Pahoa város Leilani lakónegyedében 2018. május 11-én. Az előző heti vulkánkitörés lávafolyama eddig mintegy harminc házat elpusztított, és csaknem kétezer embert otthonának elhagyására kényszerített Pahoa térségében. (MTI/AP/Jae C. Hong)

Donald Trump elnök még pénteken katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította Hawaiit, azaz a Nagy Szigetet, s ezzel lehetővé tette, hogy szövetségi pénzügyi és logisztikai segítséget biztosítsanak a helyi kormányzatnak.

Vasárnap a geológiai megfigyelő szolgálat további katasztrófákra figyelmeztetett: az Egyesült Államok nyugati partvidékén húzódó csendes-ócáni tűzgyűrű vulkánjai is kitörhetnek. A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy Kaliforniában törhet ki tűzhányó. A geológiailag aktív nyugati parton - Washington államtól Kaliforniáig - 13 vulkán helyezkedik el. Ezek az Egyesült Államok legveszélyesebb tűzhányói, Washington államban, Oregonban és Kaliforniában vannak. A geológusok nem is az esetleges lávakitöréstől tartanak, hanem az ezt követő katasztrofális földrengésektől.

Maga a tűzgyűrű Dél-Amerikától az Egyesült Államokon keresztül, félkör alakban, Ázsián át Új-Zélandig kanyarog, a térségben ezért gyakori a vulkánkitörés és a földrengés.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A magyar–kínai üzletek is ütést kaphatnak, súlyos gazdasági lépést tesz az EU

A magyar–kínai üzletek is ütést kaphatnak, súlyos gazdasági lépést tesz az EU

Az Európai Bizottság tavaly ősszel indított szubvenciós vizsgálatot a kínai e-autók gyártói ellen, az EP-választások előtt pedig szinte biztosan védővámok kivetéséről döntenek. Ursula von der Leyen bizottsági elnök szerda este már erős utalást tett a válaszlépéssel kapcsolatban. A Portfolio értesülései szerint mindez kihathat magyarországi üzletekre is a betelepülő kínai autógyártók miatt, ráadásul az akkuipar is hamarosan Brüsszel célpontjává válhat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×