eur:
394.01
usd:
368.63
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Nagy tüntetés Macron ellen

Tízezrek vonultak szombaton Párizs utcáira Emmanuel Macron francia államfő politikája ellen tiltakozva - közölte a francia főváros rendőrsége.

A hatóságok szerint körülbelül 40 ezren vettek részt a megmozduláson, a tiltakozásokat szervező radikális baloldali Lázadó Franciaország (France Insoumise) mozgalom Twitter-üzenetében ugyanakkor azt állította, hogy a tüntetők száma ennek négyszerese, mintegy 160 ezer volt. A Garnier operaház előtt "Állítsátok meg Macront!" feliratú transzparenseket lehetett látni. Az aktivisták később a Bastille térre vonultak a turistákkal teli negyedeken keresztül.

A kormány társadalmi-gazdasági reformpolitikájával szembeni tiltakozó akciót Macron tavaly május 7-i hatalomra kerülésének egyéves évfordulója küszöbén szervezték.

Hírügynökségek szerint a jobbára békésen vonuló tömeg kíséretében randalírozókat könnygázzal oszlatták. Mintegy 2000 rendőr biztosítja a tüntetést.

A tüntetők főleg a befektetési bankárból lett centrista politikusnak az ország versenyképességét növelni hivatott munkaügyi reformjaival és a rendőrség jogköreinek kiterjesztésével elégedetlenek. Macron bírálói szerint politikája mindenek előtt a vállalkozókat és a jobban kereső réteget támogatja. A mostani tiltakozó akción a diákok mellett a hetek óta sztrájkoló vasúti dolgozók képviselői is részt vettek.

A párizsi tüntetéssel párhuzamosan több francia nagyvárosban, Toulouseban, Bordeauxban, Rouenben, és Strasbourgban is az utcákra vonultak kormányellenes tüntetők.

A szervezők szerint a szombati tüntetések mindössze az első lépést jelentik, további ellenzéki megmozdulásokat jeleztek a következő hónapokra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×