eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Jimmy Carter volt elnök közvetít Martin Luther King örökösei között

Jimmy Carter volt amerikai elnök közvetít Martin Luther King gyermekei között, akik két éve marakodnak a meggyilkolt polgárjogi harcos hagyatékának két jeles darabján, a mindenhová magával vitt bibliáján és 1964-es Nobel-békedíján, az afroamerikaiak egyenjogúságáért vívott harca jelképein. King fiai el akarják adni a vélhetően magas áron értékesíthető emlékeket, lánya azonban nem, mondván, hogy "szakrális tárgyakról" van szó.

A pereskedő gyermekek ügyvédei májusban azt közölték a bírósággal, hogy bár közelebb kerültek a megállapodáshoz, azt nem sikerült elérniük. Ekkor a bíróság elrendelte, hogy vonjanak be mediátort a viszály megoldására. A választás végül a 91 éves exelnökre esett, aki hétfőn már találkozott is a szembenálló felekkel az atlantai Carter Centerben. A találkozó után Jimmy Carter azt mondta, hogy King gyermekei készséges együttműködést tanúsítanak, és úgy véli, képesek lesznek egyszer s mindenkorra megoldani ezt a nehéz vitát.

Hárman harcolnak a vélhetően sok pénzt érő örökségért: az 51 Bernice Albertine King, Martin Luther King még élő három gyermeke közül a legfiatalabb, aki szintén lelkész és aki az 1968-ban meggyilkolt polgárjogi harcos erkölcsi örökösének tartja magát. Vele szemben áll Martin Luther King III., "Marty", a legidősebb testvér, aki a médiában jól ismert aktivista és Dexter Scott King, aki Kaliforniában él, ahol filmszínészi karrierjét építgeti.

A fivérek 2014 januárjában közölték húgukkal, hogy el akarják adni apjuk bibliáját, amelyet Martin Luther King mindenhová magával vitt, valamint 1964-ben megkapott Nobel-békedíját. Egy 1995-ben megkötött egyezség alapján a három gyermek mindegyikének szavazati joga van a néhai békejogi harcos hagyatékának tulajdonjogát birtokló Estate of Martin Luther King Jr. Inc.-ben. Bernice, aki egy atlantai bank széfjében őrizte a két tárgyat, a biblia és a Nobel-békedíj eladása ellen szavazott, két bátyja pedig mellette. Bernice elfogadhatatlannak ítélte az emblematikus tárgyak eladását.

A feloldhatatlan patthelyzet láttán Robert McBurney bíró idén májusban elrendelte, hogy Bernice King helyezze el a két tárgyat egy bank széfjében, és a jogerős döntésig adja át neki a kulcsokat.

A bibliát és a Nobel-békedíjat feltehetően igen magas áron lehetne értékesíteni, annál is inkább, mert erre a bibliára tette le az esküt Barack Obama második elnöki beiktatásakor.

Jimmy Carter, aki a múlt héten töltötte be 91. életévét, annak ellenére vállalta el a békéltetési feladatot, hogy - mint azt augusztusban bejelentette - rákban szenved, amely már az agyát is megtámadta, és emiatt kénytelen visszafogni szokásos tevékenységét. A múlt héten közölte, hogy betegsége ellenére azt tervezi, elutazik Nepálba egy Habitat for Humanity-projektre, hogy immár 32. éve személyesen is részt vegyen a lakhatási segélyprogramban.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×