eur:
393.67
usd:
368.81
bux:
65816.67
2024. április 23. kedd Béla

Portugália újraindítja a nyomozást Madeleine McCann ügyében

A portugál ügyészség újraindíttatja a nyomozást a több mint hat éve Portugáliában eltűnt skót kislány, Madeleine McCann ügyében - jelentette be csütörtökön portugál ügyészségi hivatal.

A bizonyítékok áttekintése új nyomra vezetett, ezért az ügyészség elrendelte a bűnügyi rendőrség nyomozásának újraindítását - számolt be a fejleményről a Correio da Manha című portugál napilap. A részleteket nem ismeretesek, az ügyészségi hivatalt pedig a lapnak nem sikerült elérnie.

Clarence Mitchell, a McCann család ügyvédje megerősítette a nyomozás újraindításáról szóló híreket és elmondta, hogy a család később fog nyilatkozni az ügyben.

A Scotland Yard londoni közleményében az olvasható, hogy a brit és a portugál rendőrség nyomozása párhuzamosan fog futni.

A portugál vádhatóság bűncselekmény hiányában öt évvel ezelőtt, 2008-ban lezárta a nyomozást és beszüntette a kislány keresését.

A hatóságok közel két évvel ezelőtt kezdték meg a rejtélyes körülmények között eltűnt kislány ügyében a nyomozati eredmények átvizsgálását, a portói rendőrségnél külön e célra felállított munkacsoport a brit Scotland Yarddal szoros együttműködésben tekintette át a 14 hónapig tartó nyomozás dossziéját.

A skót kislány 2007. május 3-án, negyedik születésnapja előtt néhány nappal tűnt el nyomtalanul a dél-portugáliai Praia da Luz főleg britek látogatta, Ocean Club nevű üdülőközpontjából. A gyermek - két kisebb testvérével - a család földszinti szállodai szobájában aludt, miközben szülei a szállodától nem messze, baráti társasággal vacsoráztak.

Az ügyet szinte példátlan nemzetközi figyelem kísérte, különösen azt követően, hogy a portugál rendőrség 2007 őszén az Angliában élő orvos szülőket, Gerry és Kate McCannt nyilvánította gyanúsítottá. Egy évvel később - érdemi bizonyítékok hiányában - a gyanúsítást feloldották, a kislánynak azonban az egész világra kiterjedő szervezett kutatás ellenére azóta sem lelik nyomát.

Madeleine sorsáról és hollétéről számtalan teória került nyilvánosságra. A visszatérő feltételezések között szerepel, hogy a gyermek pedofil bűnözők rabságába eshetett, de az is gyakran felmerül, hogy jómódú, gyermektelen külföldi házaspárok "megrendelésére" rabolhatták el. A kislányt Marokkótól Belgiumon, Svédországon, Kanadán és Dubajon át Ausztráliáig a világ szinte minden pontján "látni" vélték, de sehol nem akadtak a nyomára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×