eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Tiltakoznak a kamionosok: "Egy fokkal idegesebbek vagyunk"

Franciaország-szerte akadozik a közúti forgalom, miután a fuvarozók ismét tüntetnek a magas üzemanyagárak miatt. A legutóbbi, június 16-án tartott demonstrációhoz képest a mostani sokkal erőteljesebb, lényegesen több, mintegy 5000 kamion vesz részt benne.

A fuvarozók két legnagyobb szakszervezete annak ellenére hirdette meg a hétfői tiltakozó akciót, hogy a múlt héten egy konzultációs folyamat elindításáról állapodtak meg a közlekedési minisztériummal, amelynek az a célja, hogy a felek legkésőbb az év végére konkrét intézkedéseket javasoljanak a szállítmányozó kis- és közepes vállalkozások megsegítésére.

"Egy fokkal idegesebbek vagyunk június 16-ához képest, és ez az akcióinkban is meg fog mutatkozni" - nyilatkozta hétfőn az egyik fuvaros szakszervezet vezetője, jelezve: ingyenes autópálya használatot követelnek a kormánytól, valamint azt, hogy az függessze fel a kamionosokat sújtó adó tervezett bevezetését.

Úgy tűnik ugyanakkor, hogy elálltak attól a követelésüktől, hogy 98 euró centes áron vásárolhassák a gázolaj literét.

A híradások szerint hétfő reggel hat órától csaknem az elviselhetetlenségig lelassult a forgalom Bordeaux környékén, a Párizsi körgyűrűkön, a fővárost a legnagyobb vidéki településekkel összekötő autópályákon pedig kamionok százai akadályozták a forgalmat.

A tiltakozó akciók ezúttal valóban az egész országra kiterjedtek: forgalmi akadályokról számoltak be keleten, Strasbourg környékéről, valamint Közép- és Dél-Franciaországból is. A tiltakozó fuvarosok csak a személygépkocsikat engedték közlekedni, a kamionokat mindenhol leállították.

Hogyan lesz így nyaralás?

A nyári vakációra készülődő francia családok aggódva figyelik a fejleményeket, a fuvarosok ugyanis azzal fenyegetőznek, hogy demonstrációjuk több napig is eltarthat. Márpedig a vakációzók első nagy hulláma néhány nap múlva indul útnak a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán üdülőhelyei felé.

A magas üzemanyagárak miatt tiltakozások közben a határokon túlra is átcsaptak: Belgium déli részén egy szocialista szakszervezet aktivistái lezárták a francia Total olajipari vállalat egyik üzemanyagraktárát, azt követelve a belga kormánytól, hogy csökkentse az üzemanyag áfáját, és járuljon hozzá a dolgozók megnövekedett útiköltségeihez.

A tiltakozók további akciókat is kilátásba helyeztek, arra az esetre, ha követeléseik válasz nélkül maradnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×