eur:
393.24
usd:
366.96
bux:
66508.74
2024. április 25. csütörtök Márk

Bezárhatják a börtönt, de a raboknak nem lesz jobb

Bezárja a guantanamói börtöntábort a Bush-kormány - értesült a C-SPAN kongresszusi hírtelevízió. A terrorizmussal gyanúsított, de ítélet nélkül fogva tartott rabokat állítólag az Egyesült Államok területén lévő katonai börtönökbe szállítják át, ami egyben azt is jelentené, hogy ügyvédet kapnának és bíróság elé állhatnának. A Fehér Ház cáfolta a sajtóértesülést.

A Kubától bérelt területen álló börtöntábort 2002-ben hozta létre az Amerikai Egyesült Államok, és jelenleg 380 feltételezett terroristát őriznek ott - a legtöbbjüket hosszú ideje, ítélet nélkül és embertelen körülmények között.

A jogvédők és a külföldi kormányok már többször tiltakoztak a börtön ellen, amelynek bezárására törvényjavaslatok születtek a washingtoni kongresszusban. Ezek benyújtói azt sürgették, hogy a rabokat szállítsák át az Egyesült Államokba, ahol bíróság elé állhatnak; vagy legalább a jelenlegi börtönükben kaphassanak ügyvédet és jogokat.

A demokrata párti ellenzék szerint Guantánamo fenntartása aláaknázza az emberi jogok globális védelmezőjének tartott Egyesült Államok tekintélyét.

Hivatalos cáfolat

A C-SPAN kongresszusi hírtelevízió úgy értesült, hogy a Bush-kormány a börtöntábor bezárására készül. Washington állítólag azt tervezi, hogy a rabokat több amerikai fegyintézetbe, például a kansasi Fort Leavenworth-ben működő szigorított katonai börtönbe viszik át.

A Fehér Ház cáfolta a sajtóértesülést. Gordon Johndroe, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője annyit közölt, hogy "vezető tisztségviselők eddig is tárgyaltak erről a kérdésről, és várhatóan a jövőben is meg fogják vitatni".

A C-SPAN szerint Guantánamo bezárása korábban elsősorban Dick Cheney alelnök, valamint Gonzales igazságügyi és Donald Rumsfeld volt védelmi miniszter ellenállásába ütközött.

A javaslat az utóbbi időben viszont újra felmerült, mivel most már a külügy, a belbiztonsági tárca, továbbá az új vezetésű Pentagon és a felderítési főhivatal is mögé állt, legalábbis hallgatólagosan.

Guantánamo bezárását az is előmozdíthatja, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság néhány hónapja úgy döntött, a terrorista harcosok ellen indított korábbi katonai bírósági eljárások törvénytelenek.

Semmin sem változtat?

Az Egyesült Államok várhatóan akkor sem változtatja meg a guantanamói rabok jogi státuszát, ha átköltözteti őket a saját területén működő katonai börtönökbe - mondta az InfoRádió által megkérdezett alkotmányjogász.

Lattmann Tamás szerint nem feltétlenül áll meg az az amerikai érvelés, hogy hiányos a terrorizmussal gyanúsított fogva tartottak jogi helyzete.

Ha így is van, ez azért áll elő, mert az Egyesült Államok nem ratifikált több olyan nemzetközi szerződést és azok kiegészítést, amelyek teljes körűen szabályozzák a kérdést - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Jó dolog a digitalizáció, de a bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása pont annyi, mint Izraelé

Jó dolog a digitalizáció, de a bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása pont annyi, mint Izraelé

A digitalizáció jó dolog, de vannak árnyoldalai is. A bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása például megegyezik Izrael éves kibocsátásával. A 15 GB ingyenes e-mail tárhely egy éves fenntartása annyi kibocsátással jár, mint egy Budapest-Siófok autóút – mondta el a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján Dömötör Tibor, a Mikrum CIO-ja. A szakember előadásában a fenntartható vállalati szoftverek fontosságára hívta fel a figyelmet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×