INFORÁDIÓ
2021. április 14. szerda
Tibor

Bezárhatják a börtönt, de a raboknak nem lesz jobb

Infostart / InfoRádió

Bezárja a guantanamói börtöntábort a Bush-kormány - értesült a C-SPAN kongresszusi hírtelevízió. A terrorizmussal gyanúsított, de ítélet nélkül fogva tartott rabokat állítólag az Egyesült Államok területén lévő katonai börtönökbe szállítják át, ami egyben azt is jelentené, hogy ügyvédet kapnának és bíróság elé állhatnának. A Fehér Ház cáfolta a sajtóértesülést.

A Kubától bérelt területen álló börtöntábort 2002-ben hozta létre az Amerikai Egyesült Államok, és jelenleg 380 feltételezett terroristát őriznek ott - a legtöbbjüket hosszú ideje, ítélet nélkül és embertelen körülmények között.

A jogvédők és a külföldi kormányok már többször tiltakoztak a börtön ellen, amelynek bezárására törvényjavaslatok születtek a washingtoni kongresszusban. Ezek benyújtói azt sürgették, hogy a rabokat szállítsák át az Egyesült Államokba, ahol bíróság elé állhatnak; vagy legalább a jelenlegi börtönükben kaphassanak ügyvédet és jogokat.

A demokrata párti ellenzék szerint Guantánamo fenntartása aláaknázza az emberi jogok globális védelmezőjének tartott Egyesült Államok tekintélyét.

Hivatalos cáfolat

A C-SPAN kongresszusi hírtelevízió úgy értesült, hogy a Bush-kormány a börtöntábor bezárására készül. Washington állítólag azt tervezi, hogy a rabokat több amerikai fegyintézetbe, például a kansasi Fort Leavenworth-ben működő szigorított katonai börtönbe viszik át.

A Fehér Ház cáfolta a sajtóértesülést. Gordon Johndroe, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője annyit közölt, hogy "vezető tisztségviselők eddig is tárgyaltak erről a kérdésről, és várhatóan a jövőben is meg fogják vitatni".

A C-SPAN szerint Guantánamo bezárása korábban elsősorban Dick Cheney alelnök, valamint Gonzales igazságügyi és Donald Rumsfeld volt védelmi miniszter ellenállásába ütközött.

A javaslat az utóbbi időben viszont újra felmerült, mivel most már a külügy, a belbiztonsági tárca, továbbá az új vezetésű Pentagon és a felderítési főhivatal is mögé állt, legalábbis hallgatólagosan.

Guantánamo bezárását az is előmozdíthatja, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság néhány hónapja úgy döntött, a terrorista harcosok ellen indított korábbi katonai bírósági eljárások törvénytelenek.

Semmin sem változtat?

Az Egyesült Államok várhatóan akkor sem változtatja meg a guantanamói rabok jogi státuszát, ha átköltözteti őket a saját területén működő katonai börtönökbe - mondta az InfoRádió által megkérdezett alkotmányjogász.

Lattmann Tamás szerint nem feltétlenül áll meg az az amerikai érvelés, hogy hiányos a terrorizmussal gyanúsított fogva tartottak jogi helyzete.

Ha így is van, ez azért áll elő, mert az Egyesült Államok nem ratifikált több olyan nemzetközi szerződést és azok kiegészítést, amelyek teljes körűen szabályozzák a kérdést - tette hozzá.

Kapcsolódó hang

Lattmann Tamás alkotmányjogász
 
Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018