INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Tízezrek tüntettek Gotovina mellett Splitben

Infostart / InfoRádió
Splitben több tízezren tüntettek a horvát függetlenség hősének tartott, a hágai Nemzetközi Törvényszék által háborús bűnökkel vádolt Ante Gotovina mellett. A megmozdulást a háborús veteránok szervezete hirdette meg. Azt követelik, hogy a zágrábi kormány tegyen meg mindent a horvát tábornok védelme érdekében. Ante Gotovinát várhatóan hétfőn hallgatja meg először a törvényszék.

Az 52 éves férfit szerdán vették őrizetbe a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken, majd tegnap a törvényszék scheveningeni fogházába vitték.

Ante Gotovina ellen 2001-ben emeltek vádat. Az ügyészek szerint az 1991-95-ös horvát-szerb háborúban bűncselekményeket követett el a horvátországi szerbek ellen.

Juhász József délszláv-szakértő szerint a horvát kormány nem bukik bele a Gotovina mellett rendezett tüntetésekbe. A történész úgy látja, hogy Horvátországban néhány szervezeten és szélsőjobboldali törpepárton kívül senkinek nem érdeke a feszültség fenntartása. A tábornok elfogásával az ország európai uniós csatlakozásának előkészítése során végre az olyan szakpolitikai kérdések kerülhetnek szóba, mint például a mezőgazdaság, vagy a környezetvédelem – fogalmazott a szakértő.

Kapcsolódó hang

Az InfoRádió interjúja Juhász József délszláv-szakértõvel
 


Az InfoRádió összefoglalója a Gotovina-ügyrõl
 


Lamm Vanda, a Balkán-tanulmányok Központ munkatársa - 10 éves Dayton-i Egyezmény
 


A címlapról ajánljuk