A Tojásszövetség, valamint a KSH mérései alapján megállapítható, hogy nő a tojásfogyasztási kedv Magyarországon. "Látunk egy lassú növekedést a tojásfogyasztásban. Még közel sem tartunk annál a 300 darabnál évente, amelynél a rendszerváltozás előtt tartottunk, de már a 250 darabos szintet súroljuk fejenként" – mondta az InfoRádióban Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetség alelnöke.
A különböző étkezési és diétatrendek meglehetősen nagy hatással bírnak a tojásfogyasztásra, ezért is indít a Tojásszövetség olyan kampányt, amely segíti abban a fogyasztókat, hogy pontosan tájékoztassanak a tojás valós élettani hatásairól.
"A tojás szinte teljes értékű étkezést jelenthet, hiszen nagyon sok vitamin és tápanyag van benne, tartalmaz fehérjét, zsírt és vitaminokat, és azt lehet mondani, hogy a napi étkezésnek része tud lenni úgy, hogy nem tartalmaz olyan hozzáadott anyagokat, amelyekre esetleg nincs szükségünk" – magyarázta az alelnök, és hozzátette, a tojásnál mint élelmiszernél alapvetően fontos, hogy
a beltartalma nem változtatható, hiszen "saját csomagolásában jön létre".
Arról, hogy milyen tojást érdemes venni, van-e különbség, azt mondta, kialakult vevői szokások vannak, mindenki ott vesz, ahol a legkönnyebben hozzáfér, nagy különbség pedig nincs.
"Látunk különleges tojástermékeket, ahol mondjuk valamilyen beltartalmi értéket megpróbálnak takarmányozással befolyásolni. Mindenki saját kedve és ízlése szerint tud választani. A magyar hatóságok meglehetősen szigorúan lépnek fel a tojástermeléssel, illetve a -kereskedelemmel kapcsolatosan, biztosak lehetünk benne, bárhonnan vásároljuk a tojást, ott a szükséges előírásokat maradéktalanul betartják" – mondta Pákozd Gergely.