eur:
390.5
usd:
359.58
bux:
73647.98
2024. július 23. kedd Lenke
Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

Újabb nagy autóipari beruházás Magyarországon

A BC GEN Hungary Kft. dél-koreai tulajdonosi hátterű autóipari beszállító vállalat új, mintegy 21 milliárd forint értékű beruházása négyszáz újabb munkahelyet hoz létre Salgótarjánban - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

A tárcavezető a BC GEN Hungary Kft. új beruházásának bejelentésén arról számolt be, hogy a dél-koreai Bumchun az első külföldön létrehozott gyárának számító salgótarjáni üzeme bővítéséről döntött, ahol a jövőben megháromszorozott kapacitással fognak alumínium akkumulátorcsatlakozókat előállítani az elektromos járművekhez.

Tájékoztatása szerint az autóipari beszállító vállalat mintegy 21 milliárd forint értékű fejlesztését az állam 3,75 milliárd forinttal támogatja, így hozzájárulva négyszáz új munkahely létrejöttéhez.

Beszédében hangsúlyozta, hogy a beruházás tovább erősíti a magyar elektronikai szektort, amely az év első öt hónapjában 4500 milliárd forintos termelési értéket regisztrált, és az ágazat versenyképességét jól mutatja a jelenlegi 95 százalékos exporthányad. A BC GEN Hungary Kft. a legmagasabb technológiai színvonalat képviseli, s ekként pedig hozzájárul a hazai gazdaság dimenzióváltásának felgyorsításához, a hozzáadott érték növeléséhez.

A dél-koreai cégek már a harmadik legnagyobb beruházói közösséget alkotják Magyarországon, alapvetően az elektromos autóiparhoz csatlakozva. Beruházásaik értéke lassan eléri a tízmilliárd eurót, ez pedig látszik a kétoldalú kereskedelmi forgalmon is, amely 31 százalékos bővülést követően tavaly új rekordot döntött kilencmilliárd dollárral.

Kijelentette, hogy Magyarországon az autóipar eddig is rendkívül fontos szerepet játszott, és pótolni kell a hagyományos autóipari korszak adott esetben megszűnő munkahelyeit. Hazánkban az autóipar a teljes feldolgozóipari kibocsátásból mintegy 30 százalékos részesedéssel bír, 150 ezer munkahelyet tart fenn közvetlenül, és tavaly 13 700 milliárd forintos termelési értéket tudott felmutatni.

Emlékeztetett, hogy Németországon és Kínán kívül egyedül Magyarországon van jelen gyárral a három legnagyobb prémium német autómárka, emellett pedig a világ tíz legnagyobb elektromosakkumulátor-gyártója közül öt is megjelent itt, köztük a világpiac vezetője is.

"Ez egy egészen egyedi kombináció, amely Magyarországot a keleti és a nyugati gazdaság, a keleti és a nyugati beruházások találkozási pontjává tette" - mondta. "És ez (...) biztosítja számunkra azt, hogy az autóipari forradalomban a világ éllovasai közé tartozzunk, s ha belegondolnak, ez azért is nagy dolog, mert nagyon régen volt utoljára olyan, hogy a világgazdaság működését hosszú távon meghatározó technológiai megújulásban Magyarország az élen járt volna" - összegzett.

Címlapról ajánljuk
Itt a friss döntés az alapkamatról

Itt a friss döntés az alapkamatról

Az előző kamatdöntő ülést követően Virág Barnabás, az MNB alelnöke azt mondta: júniustól új szakasz következik a monetáris politikában, ebben az időszakban a jegybank számára érdemben szűkebb mozgástér áll rendelkezésre az alapkamat csökkentésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
Megint kezdenek lendületbe jönni a tőzsdék

Megint kezdenek lendületbe jönni a tőzsdék

Joe Biden visszalépését követően raliztak tegnap az amerikai tőzsdék, elsősorban az elmúlt hetekben megütött technológiai részvényekre vetették rá magukat a befektetők, a Dow így alulteljesített az S&P 500-hoz és a Nasdaqhoz képest. Ezek után az ázsiai tőzsdéken a lendület már fogyni kezdett, csak vegyes mozgásokat láttunk, míg Európában a nap első fele iránykereséssel telt, délutánra viszont elkezdett javulni a hangulat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 23. 14:00
×
×
×
×