eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Korányi G. Tamás: elkezdték kiszívni a gazdaságba pumpált pénzt az USA-ban

Nem változtatott az irányadó kamaton az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, de Korányi G. Tamás tőzsdei szakértő szerint az idén valószínűleg három kamatvágás várható még.

Mint arról beszámoltunk, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed nem módosított az irányadó kamaton és az idei évre vonatkozó kamatelőrejelzése sem változott. Jerome Powell Fed-elnök hangvétele azonban kifejezetten "galamb", tehát laza, optimista irányultságú volt – idézte fel Korányi G. Tamás az InfoRádióban.

"Hangsúlyozta, hogy az amerikai gazdaságban nem várt lassulást a Fed. Az infláció csökkenése tovább tarthat, mint korábban, de azok a bukkanók, amelyek előadódnak – itt arra utalt, hogy az elmúlt két hónapban a vártnál magasabb volt az infláció –, nem befolyásolják a pályát, de azért azt mondta, hogy a kamatvágás megkezdéséhez kell még néhány biztató adat. Nincs messze ugyanakkor a bizonyíték az infláció csökkenéséről, és ha az megvan, akkor a Fed elkezdi a kamatcsökkenést" – számolt be a részletekről a tőzsdei szakértő.

Idén valószínűleg három kamatvágás várható még, ez nagyjából megfelel az optimistább piaci várakozásoknak. Ennek megfelelően

a dollár rögtön gyengülni is kezdett, hiszen a kamatvárakozás a dollár–euró árfolyamot gyengíti. 1,94-ig ugrott föl a kurzus, tehát egy euró majdnem 1,1 dollár, mint tavaly,

fogalmazott Korányi G. Tamás. Ennek tulajdonítható a forint erősödése is a dollárhoz képest, szignifikánsan, egy százalékkal. Mint megjegyezte, ha a dollár gyengül, akkor általában a kisebb devizák tudnak erősödni, ezért sikerült a magyar devizának az euróhoz képest egy jó másfél-két forintot nyernie szerda este, illetve csütörtök reggel.

Még egy bejelentése volt a Fed-elnöknek, mégpedig a mérlegcsökkenés havi ütemével kapcsolatban.

"Szívják ki a gazdaságból a forrásokat, amelyet a Covid és a háború kezdeti szakaszában nagyon nagy mértékben megnöveltek. A Fed mérlegét csökkentik, ennek a havi 95 milliárd dolláros ütemét hamarosan lassítják. Ennél több konkrétumot nem mondott, de ez is a gazdaság erejét, illetve a Fed gazdaságba vetett bizalmát jelzi" – mutatott rá a tőzsdei szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×