eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 21. vasárnap Konrád
Az Agro-M Zrt. dolgozói földjükön Redentin 75 RB rágcsálóirtó szert helyeznek ki Pusztaföldvár határában 2014. június 20-án. Megkezdődött a mezei pockok irtása Orosházán és környékén. Az Agro-M Zrt.-hez tartozó területen van olyan 38 hektáros búzatábla, amelyről tavaly 5,9 tonnás átlagtermést takarítottak be, idén viszont csak 1,25 tonnás lett az átlagtermés a mezei pockok által okozott pusztítás miatt.
Nyitókép: Rosta Tibor

Állami "hadüzenet" - megkapták a gazdák a várva várt engedélyt

Meghallotta a gazdák szavát az agrárkormányzat, már nem csak járat szerint, de felületi módszerekkel is lehet pusztítani az elszemtelenedett állatokat, így megvédhető az idei termés nagy része.

Engedélyt kaptak a gabonatermesztők a pocok elleni védekezés kiterjesztésére, ami akár az idei gabonatermés megmentését is eredményezheti - olvasható a vg.hu-n.

Ami a részleteket illeti, a szükséghelyzeti engedélyt kapott szerek felhasználási lehetőségét terjesztették ki, már nem csak járatokat, felületeket is lehet kezelni.

A könnyítést az tette szükségessé, hogy februárban nagyon durván elszaporodtak a pockok, a mérték pedig már a termés 40-70 százalékát is veszélyeztette.

A Nébih e mentén részletes útmutatót adott ki arról, hogy mely szereket, milyen esetekben és milyen módon lehet alkalmazni. A hatóság szerint főként az őszi kalászosokban, repcében, lucernában és ültetvényekben növekedett meg tél végére a mezei pocok állománya, de a nem művelt területeken - például árokpartokon, táblaszéleken, vagy a szaknyelvben ruderáliának nevezett elhanyagolt, leromlott állapotú növénytársulásokban - is tömegesen előfordulnak.

A legfertőzöttebb területek:

  • Bács-Kiskun
  • Baranya
  • Békés
  • Csongrád-Csanád
  • Jász-Nagykun-Szolnok
  • Tolna

A gazdálkodók fontos feladata, hogy hogy mihamarabb felmérjék a mezei pockok népességét a táblákon és azok környezetében.

A kezelések során gondoskodni kell a vadak riasztásáról vagy a területtől történő távoltartásukról.

A gazdálkodóknak a pocoktetemeket folyamatosan kell gyűjteniük, hogy az elhullott állatokat ragadozó vagy dögevő állat ne szedje össze, a területet pedig a kezelés után két héten át külön jelöléssel kell ellátni arról, hogy a véralvadásgátló rágcsálóirtó szert szórtak ki, amelynek ellenszere a K1-vitamin.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×