eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Varga Mihály pénzügyminiszter (j) és Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár (MÁK) elnöke (b) beszél a MÁK Pénztártermében tartott sajtótájékoztatón 2023. december 7-én. December 11-től a Magyar Államkincstárnál a mostaninál gyorsabban és egyszerűbben lehet online értékpapírszámlát nyitni.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Néhány percre csökken a kincstári számlanyitás

December 11-én indul a mainál jóval egyszerűbb és gyorsabb azonnali online értékpapírszámla-nyitás – jelentette be Varga Mihály a Magyar Államkincstár (MÁK) Pénztártermében tartott sajtótájékoztatón.

A pénzügyminiszter közölte: a kincstári szolgáltatás minden, Ügyfélkapuval rendelkező magyar magánszemély számára rendelkezésre áll, mindössze

néhány percre csökken a számlanyitás időtartama. Ezzel párhuzamosan megújul a Webkincstár és MobilKincstár alkalmazás is.

A magyar gazdaság önállósága és Magyarország szuverenitása szempontjából kulcsfontosságú, hogy az államadósság nagyobb része ne külföldi, hanem magyar kézben legyen – fogalmazott a miniszter, majd kifejtette: „2010 óta a lakosság részarányát az adósságfinanszírozásban 3 százalékról 20 százalék fölé növeltük, a kamatok 75 százaléka belföldön marad, közel a fele a magyar háztartásokat gyarapítja.” Varga Mihály hozzátette: „az elmúlt évtizedben a lakossági állampapírok állományát mintegy 10 000 milliárd forintra növeltük, ami több mint húszsorosa a 2010-es értéknek. Jelenleg a felnőtt lakosság 12 százaléka rendelkezik állampapírral, tehát van tere a további fejlődésnek.”

„A jövőben is meg kívánjuk őrizni a magyar állampapírok versenyképességét, legyen szó hozamról, a biztonságról, vagy épp az egyszerűségről, gyorsaságról” – idézi szavait a Pénzügyminisztérium közleménye. Mint mondta: a jövő héten induló, Ügyfélkapun keresztül megvalósuló szolgáltatás piaci összehasonlításban is egyedülálló, a banki szolgáltatásokkal összehasonlítva is előnyös: „ma egyetlen pénzintézet sem nyújt ennél rugalmasabb lehetőséget értékpapírszámla megnyitására.

A digitalizáció korában a cél nem lehet más, mint hogy az állam és az állampolgárok közötti kapcsolatokat a kényelmes és gyors online szolgáltatások irányába toljuk”

– hangsúlyozta Varga Mihály.

Hozzátette: „erre korábbi példa a NAV részéről az SZJA-bevallások átvállalása, vagy az elektronikus ügyintézés egyre több területre való kiterjesztése a közigazgatásban. Ebbe az irányba mutat maga a megújult Webkincstár és MobilKincstár alkalmazás is, az azonnali értékpapírszámla-nyitást pedig egy újabb elemnek szánja a kormány ebben a sorban” – tért ki rá a pénzügyminiszter.

Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár elnöke beszédében kiemelte: 2019 óta van lehetőség a kincstárban online számlanyitásra, és már minden harmadik ügyfelük így nyit értékpapírszámlát. Emellett a WebKincstár és MobilKincstár szolgáltatások népszerűségét jelzi, hogy a tranzakciók közel 80 százalékát már ezeken az online felületeken kezdeményezik az ügyfelek.

A továbbfejlesztett szolgáltatások üzembe helyezésének részeként az informatikai rendszerek átállítására is sort kell keríteni:

a WebKincstár, MobilKincstár és TeleKincstár szolgáltatások így december 8. 16:00 órától december 11-én 6:00 óráig nem lesznek elérhetőek

– tudatta a MÁK elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×