eur:
394.06
usd:
363.51
bux:
66169.03
2024. március 4. hétfő Kázmér
Napelemet szerelnek a Zalasolar Kft. szakemberei a nagykanizsai református templom parókiája tetőszerkezetére 2019. március 4-én. A 12,6 kilowattos teljesítményű rendszer teljes mértékben fedezni fogja a templom és a parókia áramszükségletét.
Nyitókép: MTI/Varga György

Kiszámolták, mennyit kap jövőre egy napelemes az államtól

A kormány 75 milliárd forintos keretösszegű, akkumulátoros energiatároló telepítési pályázatot hirdet a bruttó elszámolásba kerülő háztartási napelem tulajdonosok számára 2024-ben.

A pályázat a kapcsolódó költségek 65 százalékát fedező vissza nem térítendő támogatást biztosít majd. A támogatási feltételek közé tartozik, hogy legfeljebb 4 kW-os napelemes rendszer lesz telepíthető, legfeljebb 8 kWh-os tároló kapacitással – írja a portfolio.hu.

Mivel a bruttó elszámolás a korábbi rendszernél alacsonyabb betáplálási árakat biztosít, a háztartási méretű naperőművek tulajdonosait arra ösztönzi, hogy a megtermelt villamos energiát inkább helyben használják fel. A viszonylag kis méretű rendszerméretet Lantos Csaba energiaügyi miniszter azzal indokolta, hogy szeretnék azt ösztönözni, hogy önellátásra rendezkedjenek be a háztartások, de ne erőműveket építsenek. A hazai lakossági erőművek átlagos teljesítménye jelenleg meghaladja a 7 kW-t.

Szakértők szerint „a kis fogyasztók önellátóvá válása közvetetten, de erősen megalapozhatja, illetve

újabb lökést adhat az energiaközösségek régóta napirenden lévő kialakításának is,

amely mind az elosztóhálózatnak, mind a felhasználóknak/fogyasztóknak előnyös, továbbá ezen koncepció mentén telepített napelemes rendszerek a villamosenergia hálózatot is kevésbé terhelik, mint a szaldó elszámolással telepített rendszerek” – mondta a portálnak Székely András, az Optimum Solar Home System Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

Székely ugyanakkor nem ért egyet a legfeljebb 4 kW-os teljesítménnyel: mivel egy átlagos családi ház rendszermérete ezt meghaladja, szerinte a kormánynak ki kellene tolni a pályázat felső határát, „hogy a szabályozói szándék találkozzon a tényleges lakossági igényekkel és valós piaci ösztönzőként működjön az indulás előtt lévő pályázat” – magyarázta a szakértő.

Egy átlagos család energiaigényét lefedő napelemes rendszer a jelenlegi árakon körülbelül 2,5 millió forint, energiatárolóval együtt a duplája.

A 65 százalékos állami támogatás mellett egy háztartásnak 2 millió forint önerőt kell beleraknia a beruházásba.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák, de a hétköznapi életet még ezek sem zavarták meg. Erősödő aktivitása miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet – fejtette ki az InfoRádióban Kiss L. László Prima Primissima-díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×