eur:
390.71
usd:
366.08
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Európai Parlament

Súlyos megszorítások jönnek a szomszédban

Életbe léphetnek a megszorító intézkedések Romániában, miután a román alkotmánybíróság alkotmányosnak minősítette a deficitcsökkentő törvényt, elutasítva egy keresetet, amelyet két ellenzéki párt nyújtott be.

A megszorító jellegű gazdasági-költségvetési intézkedéseket tartalmazó törvény elfogadása megfelelt a román alkotmány előírásainak - jelentette be szerdán Marian Enache, az alkotmánybíróság elnöke.

A taláros testület többségi szavazással utasította el a két ellenzéki párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Jobboldal Ereje (Forta Dreptei) beadványát, melyet a kisebbik kormánypárt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) két képviselője is aláírt.

A törvényt felelősségvállalással, parlamenti vita és szavazás nélkül fogadta el szeptemberben a Ciolacu-kabinet, ettől az előirányzottnál jóval magasabb államháztartási hiány csökkentését reméli. A jogszabályt még Klaus Iohannis államfőnek is ki kell hirdetni.

Az alkotmányosnak nyilvánított intézkedéscsomaggal a román kormány többek között

  • 1 százalékos forgalmi adót vet ki a bankokra
  • az 50 millió eurónál (19,2 milliárd forint) nagyobb éves árbevétellel rendelkező vállalatokra
  • emeli az évi 500 ezer lejnél (38,7 millió forint) kisebb árbevételű cégek adóját,
  • emelik a szeszesitalok és a dohánytermékek jövedéki adóját
  • megszüntet egyes ágazati munkavállalói adókedvezményeket
  • növeli bizonyos élelmiszerek és italok áfáját.

Az intézkedések többsége 2024. január 1-től lép életbe.

A Ciolacu-kabinet azért kényszerült megszorító intézkedésekre, mert a költségvetési hiány jóval magasabb a tervezettnél. Augusztus végén 2,66 százalékos volt a deficit, szemben az egy évvel korábbi 2,40 százalékkal. Románia tavalyi GDP-arányos költségvetési hiánya 5,75 százalék volt, az idei évre pedig 4,4 százalékos deficitet tervezett a kormány.

Mérvadó szakértői vélemények szerint megszorító intézkedések hiányában az éves hiány 6,84 százalék lehet,

azt pedig korábban a pénzügyminisztérium is elismerte, hogy mintegy 20 milliárd lej (1551 milliárd forint) hiányzik a költségvetésből.

Románia jelenleg az Európai Unió egyetlen tagállama, mely a 3 százalékot meghaladó költségvetési hiány miatt túlzottdeficit-eljárás alatt áll.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×