eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Egy munkatárs eurót számol egy Régi posta utcai pénzváltóban, Budapesten. Történelmi csúcsra, 320 forint fölé szökött a déli órákban az euró forintárfolyama a bankközi devizapiacon. A legmagasabb euró jegyzés 320,30 forinton történt. Az amerikai dollár forintárfolyama is hároméves csúcsra szökött, 246 forint felett kereskedtek az amerikai fizetőeszközzel.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Egyes autók árát már euróban szabják meg itthon

A napi forintárfolyamtól függ, mennyit kell fizetni az egyik kereskedőnél egyes új kocsikért.

A Porsche Hungária által értékesített új autók közül már csak az Audikat árulják forintban, a többi gépjárművet a napi euró árfolyam alapján értékesítik - derült ki egy Facebook-poszt alapján. A híreket megerősítette a Portfoliónak a cég. Ez ráadásul már majdnem egy éve így van, de csak most kapott nagyobb nyilvánosságot.

A lapnak a Porsche Hungária azt írta, hogy "2022. december 12-én a Volkswagen-személyautók, a Skoda, a Seat és a Cupra márkák átálltak az euróalapú értékesítésre, az Audi és a Volkswagen-haszonjárművek esetében viszont megmaradt a forintalapú értékesítés.

Ez egy gazdasági döntés volt részünkről"

– indokolták a változást.

Az eurós elszámolás technikai részleteivel kapcsolatban hozzátették: az ügyfél ugyanúgy forintban fizet az autóért, de az autó ára euróban van fixálva. Amikor az ügyfél megrendeli az autóját, akkor azt eurós áron teszi meg, az átvételkor pedig az aktuális euró árfolyamon fizet.

Címlapról ajánljuk

Hamarosan lépni kell a Balaton ügyében

A folyamatos esők hatására már 109 centis a Balaton. A szabályozás szerint télen 110 centi lehet a maximum. Annak jártunk utána, lesz-e karácsonyi vízleeresztés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Akkorát gyengült a forint az euróval szemben az elmúlt években, hogy a hazai üzemanyagokra meghatározott jövedéki adóterhek mértéke az EU-s minimumszint alá csökkent. A kötelezettségszegési eljárás elkerülése érdekében tehát szükség volt az adó növelésére, a kormány azonban jelentősen "túlbiztosítva" magát, egészen a 420 forintos euró-árfolyamig elegendő jövedéki adót határozott meg, ami január elsejétől élesedik. Ennek hatására vélhetően messze a legmagasabb benzin-és dízelárakkal találkozhatnak majd a magyar autósok a régióban - de mégis milyen logika állhat a kormány döntése mögött? Többek között erre keressük a választ elemzésünkben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×