eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A woman using a gas pump to refuel vehicle during energy crisis
Nyitókép: alvaro gonzalez

Van, ahol ráfizetéssel is árusítható az üzemanyag, lesznek vesztesek is

Az infláció megfékezésére az üzemanyag árára bevezetett árplafon után a francia kormány decembertől engedélyezni tervezi a veszteséges áron történő értékesítést.

"December 1-től lesz hatályos (az intézkedés), miután a törvénytervezetet (a termelők és a forgalmazók közötti kereskedelmi tárgyalásokról) október elején vitatja meg a nemzetgyűlés" - mondta hétfőn Bruno Le Maire gazdasági miniszter a France2 közszolgálati televízióban. Hozzátette, hogy az intézkedés hat hónapig lesz érvényben.

Elisabeth Borne miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy a kormány szeptember végi ülésén vitatja meg a törvényjavaslatot, amely alapján lehetővé válik önköltségi áron alul forgalmazni az üzemanyagot.

A veszteséges áron történő árusítás 1963 óta tilos Franciaországban,

és az esetleges ideiglenes engedélyezés miatt sokan attól tartanak, hogy a szupermarketek túlságosan éles versenyt fognak folytatni a kisebb, független benzinkutakkal szemben. Ezt az álláspontot hangoztatja több ellenzéki képviselő is.

A Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés és a radikális baloldali Engedetlen Franciaország nem támogatja az elképzelést, mert az a nagy forgalmazóknak kedvezne. A Zöldek szerint az olyan nagy olajipari cégeket, mint a Total, kellene inkább megadóztatni, és abból üzemanyagcsekket osztani a rászorulónak. A jobboldali Köztársaságiak megosztottak a kérdésben, s várhatóan kedden alakítanak ki közös álláspontot.

Amennyiben a törvényjavaslatot elfogadja a parlament, a kérdés az lesz, hogy hány töltőállomás fogja alkalmazni azt, miután nehezen elképzelhető, hogy a független töltőállomások veszteségesen adják el a legfőbb forgalmi forrásukat, ellentétben a nagy szupermarketekkel, amelyek az üzemanyag-árusítást arra használják, hogy magukhoz vonzzák a vásárlókat.

Franciaországban a 10-11 ezer töltőállomás mintegy harmadát a TotalEnergies (3400), felét pedig a szupermarketek üzemeltetik, a függetlenek száma mintegy 2500.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×