eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay.com

Így néz ki most az orosz inflációs adat

Csaknem 20 hónapos minimumra lassult az infláció augusztusban Olaszországban; 5,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az egy évvel korábbiakhoz képest a júliusi 5,9 százalékos emelkedést követően - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat honlapján közzétett végleges adatokból.

Az augusztusi éves inflációs adat 2022 januárja óta a legalacsonyabb, az előzetes becslésben némileg kevésbé lassuló, 5,5 százalékos infláció szerepelt.

Az Istat végleges adatai alapján augusztusban havi szinten az előzetesen közölt 0,4 százalék helyett 0,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak Olaszországban az előző havi stagnálást követően.

Az Istat adatai szerint az éves árnövekedés mérséklődése elsősorban a nem szabályozott energiaárak lassuló növekedésének köszönhető, amelyek augusztusban 5,7 százalékos növekedést mutattak, míg júliusban 7,0 százalékosat. A rekreációs és kulturális szolgáltatások, a feldolgozatlan élelmiszerek, a szállítási szolgáltatások, a feldolgozott élelmiszerek és alkoholos italok, valamint a tartós fogyasztási cikkek ára is lassuló ütemben emelkedett. Ugyanakkor a lakhatáshoz kapcsolódó szolgáltatások ára gyorsuló ütemben, az előző havi 3,6 százalék után éves szinten 3,9 százalékkal nőtt augusztusban. Eközben a szabályozott energiatermékek árának lassulása a júliusi 30,3 százalékról 29,6 százalékra mérséklődött.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) növekedési üteme augusztusban éves szinten 5,5 százalékra mérséklődött a júliusi 6,3 százalékról, havi összevetésben pedig 0,2 százalék emelkedést mértek a júliusi 1,6 százalékos csökkenés után.

A feldolgozatlan élelmiszerek és az energia nélkül számított éves maginfláció az előző havi 5,2 százalékról 4,8 százalékra mérséklődött augusztusban - áll az Istat közleményében.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×