eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pexels.com

Horror bírságot kapott Európában a TikTok

Az EU szabályozó hatósága szerint a kínai tulajdonú népszerű közösségi alkalmazás nem védte meg gyermekek millióinak személyes adatait, ezért 345 millió eurós büntetést kell fizetnie.

Az ír adatvédelmi bizottság (DPC) szerint a TikTok a fiatalok fiókjait alapértelmezés szerint nyilvánosan hozzáférhetővé tette – így gyakorlatilag bárki megnézhette és kommentálhatta az általuk közzétett videókat –, és nem kezelte megfelelően azt a kockázatot, hogy 13 év alatti felhasználók is hozzáférhetnek a platformhoz. A hatóság szerint a cég ezzel megsértette az EU adatvédelmi törvényét, az általános adatvédelmi rendeletet (GDPR) – írja a Politico, amit az Euronews szemlézett.

Az EU szabályozó hatósága szerint a videóplatform azt sem magyarázta el a tinédzsereknek, hogy milyen következményekkel járhat, ha nyilvánosságra hozzák tartalmukat és fiókjaikat.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy a TikTok még mindig manipulatív felugró ablakokkal ösztönzi a platformhoz csatlakozó tinédzsereket arra, hogy fiókjaikat és videóikat nyilvánossá tegyék. A szabályozó hatóság felszólította a céget, hogy a következő három hónapon belül változtassa meg ezt a gyakorlatot.

A TikTok közölte, hogy nem ért egyet a döntéssel és a kiszabott bírság mértékével, mivel a hatóság kritikája a három évvel ezelőtti funkciókra és beállításokra irányul. Márpedig ők még jóval a vizsgálat megkezdése előtt változtatásokat hajtottak végre, például alapértelmezés szerint minden 16 év alatti fiókot privátra állítottak.

A cég hozzátette: még szeptemberben kiterjeszti az alapértelmezett adatvédelmi beállításokat a 16 és 17 éves új felhasználók fiókjaira. A következő három hónapban pedig bevezetik azokat a módosításokat is, amelyek a fiatal felhasználók felugró ablakaira vonatkoznak, amikor először tesznek közzé videót.

Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke jövő hétfőn és kedden Kínába látogat, és találkozik Csang Guoking miniszterelnök-helyettessel, hogy megvitassák a két fél technológiai politikáját, miközben az EU-ban egyre nagyobb aggodalommal tekintenek Peking adatgyűjtési és kiberkémkedési gyakorlatára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×