eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: Forrás: Pixabay.com

Megjelent a rendelet a napelemes elszámolásról, itt vannak a részletek

Szerda este hivatalossá vált: marad a háztartási kiserőműveknél az éves szaldóelszámolás, de rendszerhasználati díj megfizetésére kötelezik az ebben az elszámolási rendszerben maradó napelemeseket.

A kormány a múlt héten jelentette be, hogy miután a Fidesz-frakciónak sem tetszett a kedvezőtlenebb elszámolás kiterjesztése a már meglévő napelemekre, benne maradhat az éves elszámolásban mindenki, akinek már üzemel a háztartási napelemes rendszere, illetve azok is, akiknek már előkészületben van ilyen, vagy legkésőbb idén szeptember 7-ig jelezték fejlesztési igényüket, és a rendszert 2025 év végéig telepítik – írja a hvg.hu.

Az erről szóló kormányrendeletet szerdán késő este adták ki, úgy, hogy 23 órakor már hatályba is lépett. A jogszabály szövege szerint "a csatlakozási ponton a közcélú hálózatba villamos energiát betápláló háztartási méretű kiserőmű üzemeltetőjével mint felhasználóval jogviszonyban álló villamosenergia-kereskedő a háztartási méretű kiserőmű üzembe helyezésének időpontját – bővített háztartási méretű kiserőmű esetén a háztartási kiserőmű egésze tekintetében, a háztartási méretű kiserőmű névleges hatásos teljesítményének bővítése időpontját – követő 10. év végéig a hálózatba összesen betáplált és vételezett villamos energia vonatkozásában éves szaldó elszámolást alkalmaz

a) a háztartási méretű kiserőmű esetén, amely 2023. szeptember 7. napjáig benyújtott igénybejelentés alapján legkésőbb 2026. január 1. napjáig üzembe helyezésre kerül, valamint

b) a bővített háztartási méretű kiserőmű esetén a háztartási méretű kiserőmű egésze tekintetében, amelynek névleges hatásos teljesítményének bővítése 2023. szeptember 7. napjáig benyújtott igénybejelentés alapján legkésőbb 2026. január 1. napjáig megtörténik.” Kivétel: ahol a 10 éves üzemidő ez év végéig letelik, ott a kereskedő december 31-ig alkalmaz szaldó elszámolást a hálózatba összesen betáplált és vételezett villamos energia vonatkozásában."

Aki profil alapú elszámolás alapján vételez villamos energiát, vagyis ellátása a kisfeszültségű hálózatról történik és nem rendelkezik terhelési görbe regisztrálására alkalmas, indirekt mérésre szolgáló távlehívható fogyasztásmérővel vagy okosmérővel, az ezt 2023 vége helyett 2024 végéig teheti.

A rendeletben ugyanakkor az is szerepel, hogy rendszerhasználati díjat fognak felszámítani, egészen pontosan azt írják, hogy a mérési intervallumokban mért, irányonként elkülönített és összegzett mennyiségek különbsége alapján kell a forgalomarányos rendszerhasználati díjakat megfizetni. A különbséget az éves mennyiségek különbsége alapján kell képezni.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×