eur:
389.7
usd:
364.59
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Computer Numerical Control for cutting and weld steel structure at industrial manufacturer. Engineer oder work to CNC machine for build steel frame at steel factory.
Nyitókép: Vithun Khamsong/Getty Images

Bukdácsol a magyar ipar, de van olyan ágazat, ami szárnyal

2023 júliusában az ipari termelés volumene 2,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,5 százalékkal mérséklődött – erősítette meg szerdán kiadott második becslésben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A feldolgozóipari alágak többségében csökkenést mértek, ugyanakkor a legnagyobb súlyú járműgyártásban, valamint a villamos berendezés gyártásában nőtt a termelés volumene. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2023. júniusinál 2,8 százalékkal nagyobb volt.

2023 júliusban az ipari termelés volumene 2,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. (A KSH első becslésében közölt júliusi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.) A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júliusban az előző hónaphoz képest 2,8 százalékkal emelkedett.

Az ipari export volumene 2,2 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 35 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 15,9, a 14 százalékos súlyú villamos berendezés gyártásáé 10,6 százalékkal bővült.

Az ipar belföldi értékesítése 11,0, a feldolgozóiparé 6,5 százalékkal esett vissza az előző év azonos hónapjához képest. Az iparon belül döntő (95 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 2,3, a csekély súlyú bányászaté 35, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 21 százalékkal csökkent.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 28 százalékát képviselő járműgyártás 14,4 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához mérten.

A közúti gépjármű gyártása 21, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 9,2 százalékkal nőtt.

A 11 százalékos feldolgozóipari súlyú villamos berendezés gyártása 9,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártásának volumene 24 százalékkal nagyobb, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készüléké 8,1 százalékkal kisebb lett – olvasható a hivatal oldalán.

A feldolgozóipari termelés 9,0 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 5,0 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 9,8, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 6,6 százalékkal visszaesett.

A feldolgozóiparból 13 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 9,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól,

mind a hazai, mind a külpiaci eladások csökkenése miatt. Mindössze három alágazatban nőtt a kibocsátás, a legnagyobb mértékben, 19,6 százalékkal a pékáru, tésztafélék gyártásában. A legnagyobb (22 százalékos) súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 8,5 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest. A többi hét alágazatban 8,0 és 52 százalék közötti mértékben csökkent a termelés, a legkevésbé az egyéb élelmiszer gyártásában, a leginkább a csekély súlyú halfeldolgozás, -tartósításban.

Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 21 százalékkal a gyógyszergyártás bővült az egy évvel korábbival összehasonlítva, ebben szerepet játszott az alacsony bázis hatása is.

A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 20, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 12,2 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A legnagyobb mértékben, 25 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása maradt el az egy évvel korábbitól, elsősorban a belföldi értékesítés csökkenése miatt, miközben az export nőtt.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×