eur:
389.44
usd:
361.74
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Analog electricity meter for households.
Nyitókép: Torsten Asmus/Getty Images

Olcsó Budapest, de már van olcsóbb nála, ami az áramot illeti

Augusztusban is Budapesten volt a legolcsóbb az áram a lakosság számára az uniós fővárosok között, de a legkevesebbet az EU-n kívüli kijeviek fizettek.

A vg.hu készített összeállítást az európai áramárakról. Eszerint augusztusban Oslóban 29 százalékkal esett a bruttó végfelhasználói ár, alacsonyabbra még a budapestinél is. Mi már „csak” az Európai Unió legolcsóbb fővárosa vagyunk.

A gazdasági lap a 33 európai főváros háztartásainak villamos energia és földgáztarifáit a finnországi VaasaETT alapján elemezte az árakat.

Budapesten egy kilowattóra áramért átlagosan 9,88 eurócentet kellett fizetni az elmúlt hónapban. Oslóban azért zuhanhatott akkorát a tarifa, mert tükrözte a piaci áramárak tavaly november óta tartó esését, amelyet csak ez év júliusában szakított meg némi emelkedés.

Az oslói mellett kiemelkedő, 11 százalékos volt a rigai csökkenés, de a vizsgált fővárosok több mint harmadában esést mutattak ki. A legtöbb fővárosban lényegében a júliusi szint körül mozgott a bruttó végfelhasználói ár, háromban pedig – Párizsban, Rómában és Amszterdamban – még nőtt is.

A budapestinél kissé olcsóbb volt a lakossági áram Belgrádban is, Kijevben pedig az itteni felét sem érte el az ár.

A tarifán belül a villamos energia mint termék árára a budapestiben jutott a legkisebb súly, 14 százalékos,

míg a legnagyobb, 80 százalékos Lisszabonban (az európai tarifák további elemei az energiaadó – amelyet Magyarországon nem fizetnek a háztartások –, a hálózathasználati díj és az áfa).

Gázár

A budapesti alá a gázáraival sem tudott menni egyetlen uniós főváros sem augusztusban. A legjobb helyet ezúttal a 2,72 eurócentes kilowattóránkénti ár biztosította számára, de az EU-n kívüli kijeviek a budapestinek csak a kétharmadát fizették, 1,96 eurócentet.

A stockholmiak 28,76 eurócentes ára a háromszorosa az európai átlagnak, tizenegyszerese a budapestinek, és majdnem tizenötszöröse a kijevinek.

A legnagyobb áresés Londonban volt, 13 százalékos mértékét a gáz, mint termék árának gyengülése magyarázza. Augusztusban Európa-szerte estek, illetve szinten maradtak a lakossági tarifák, növekedés csak Párizsban, Rómában és Lisszabonban volt, ott is csak alig észlelhető.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×