eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

A cégeknek üzent a NAV, nagy pénzek múlhatnak rajta

Számos fontos dolog kiderülhet az üzleti partnerekről.

Egy cég jogszerűtlen működése partnereire is adójogi hatással lehet, ezért érdemes az adóhivatal által közzétett adatokat figyelemmel kísérni - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-nek pénteken eljuttatott közleményében.

Egy konkrét esetet ismertetve kiemelték: a NAV revizorai megtagadták egy kölcsönzött munkaerőt igénybe vevő cég áfa-visszaigénylésének kiutalását, mert nem tett meg mindent azért, hogy elkerülje a közreműködést az adókijátszásban.

A cég már hosszabb ideje partnere volt egy munkaerő-kölcsönző vállalkozásnak,

figyelmen kívül hagyva az annak jogszerűtlenségéről árulkodó jeleket:

megváltozott a cég székhelye, tulajdonosi köre, illetve a fizetési határidőt 30 napról azonnali utalásra változtatták. Az adott vállalkozás például az áfabevallást be nem nyújtók listáján is megtalálhatta volna partnerét, ha felkeresi a NAV honlapját.

A NAV ellenőrei végül a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó társaságnál a kibocsátott számlák alapján 15 millió forint áfahiányt tártak fel; a cég kölcsönzéskor számlát állított ki, de az áfát már nem vallotta be.

A fentieken túl a revizorok azt tapasztalták, hogy a munkavállalók jogviszonya ugyan rendezett volt, tehát mindenki be volt jelentve, de

a béreket terhelő adókat és járulékokat már nem fizették.

Az ellenőrzés eredményeként a partnerek megszüntették szerződésüket. A foglalkoztató a korábban kölcsönzött munkavállalók státuszát is rendezte, saját munkavállalóként jelentette be őket - jelezte a NAV közleményében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×