eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Jó hírt kaptak a pálinkakedvelők

Nem panaszkodnak a szilvatermésre a szatmári pálinkakészítők.

A szilvatermés országszerte erős szórást mutathat idén, ugyanis míg a termőterület nagyobbik felét adó Bács-Kiskun, Pest vármegyékben és a Dunántúlon gyenge termésre számítanak, addig a termőterület kisebbik részén, az észak-keleti országrészben közepes vagy jó termés ígérkezik. Az országszerte 5848 hektárt kitevő szilvatermesztő területekről idén mintegy 40-50 ezer tonna termés érkezhet.

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, ahol 1636 hektáron terem a szilva, a legtöbben elégedettek a terméssel a szon.hu összeállítása szerint.

A penyigei Lekvárda manufaktúrát is üzemeltető termesztő, Kőrösi Gábor például kiemelte, hogy az áprilisi fagyok még védett állapotukban érték a virágokat és később a csapadék sem hiányzott. Horváth Ákos, aki Olcsván foglalkozik ökológiai gyümölcstermesztéssel, arról számolt be, hogy akár a tavalyi termés duplája is összejöhet, de a termés minősége még kérdőjeles.

Batta Attila, a jándi Aranyszilva Pálinkafőzde vezetője ugyanakkor arról számolt be, hogy míg a lepotica szilvából már most is bőséges a kínálat, a nemtudom-szilvát sokan idő előtt kezdték el leszedni, noha mind a pálinka, mind a lekvár minősége az érett szilvából lesz a legjobb.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×