eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Gyenge a termés, fontos magyar ital kerülhet bajba

A közepesnél is gyengébb, 40-50 ezer tonnás szilvatermés várható idén Magyarországon - olvasható a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács honlapján.

A kilátások országrészenként és fajtánként eltérőek, a pontos becslés ezért egyelőre nehéz, de a termőterület többségét kitevő dunántúli, Pest és Bács-Kiskun vármegyei termesztőkörzetekben többnyire gyenge termés ígérkezik, a közepesnél jobb csupán az északkeleti térségben várható. A visszaesés oka részben a tavalyi aszály, a fák ugyanis emiatt nem tudtak elegendő és jó minőségű virágrügyet képezni. Sokáig úgy tűnt, hogy nem is nagyon lesz virágjuk, de a kiadós őszi esők segítettek valamennyire, így végül tavasszal a vártnál jobb lett a virágzás. A megporzásnak az esős, hűvös idő nem kedvezett, a termés minőségének ugyanakkor jót tett az időjárás - írták.

Magyarországon majdnem 6 ezer hektár a szilva termőterülete, bár 10 éve még megközelítette a 8 ezer hektárt. A termés évi 60-65 ezer tonna, jó években csaknem 80 ezer tonna is lehet, 2020-ban viszont alig 25 ezer tonna jött össze. A tavaszi fagyok kedvezőtlen hatása az utóbbi években egyre jelentősebb, a terméskilengések kiszámíthatatlanná teszik a piacot. A kivitel emiatt jelentősen csökkent, a 2020 előtti 8-12 ezer tonnáról mostanáig 2-4 ezer tonnára esett vissza. Az import nem jelentős, az utóbbi 5 évben 1-2 ezer tonna körül alakult.

A belföldi termésnek körülbelül a felét hasznosítja a feldolgozóipar - tették hozzá.

A szilva főszezonja augusztusban kezdődik, a termelői árak eddig a tavalyi szinten vagy kicsivel magasabban alakultak.

Kilogrammonként a lekvár- és pálinka-alapanyag 90-120 forintba, a hűtő- és konzervipari alapanyag 120-150 forintba került,

a kézi betakarítású frisspiaci szilva nettó termelői ára 200-300 forint kilogrammonként - olvasható a FruitVeb közleményében.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×