eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Unsplash.com

Egymillió forintba is kerülhet a jogosítvány

Átlagosan háromszázezer és egymillió forint között változik jelenleg egy B kategóriájú jogosítvány megszerzése. A végső ár az autósiskolák emelkedő rezsiköltségei mellett legfőképpen attól függ, hogy a tanulónak mennyi gyakorlati órára van szüksége.

A vezetői engedély megszerzését kínáló autósiskolai képzések teljes ára 300 000 forinttól indul, fölfelé annyira nyitott, hogy akár az egymillió forintos képzési költség sem lehetetlen - mondta el az InfoRádiónak Papp Endre, az Autósiskolák Vezetőinek Országos Szervezete elnöke.

Szerinte a végső ár alapvetően attól függ, hogy milyen képességgel, milyen előzetes tudással is iratkozik be egy-egy tanuló egy adott képzésre. A legmagasabb összegeket ennek megfelelően azok a tanulók fizetik, akik bőven 100 óra fölött gyakorolnak, mielőtt sikeres forgalmi vizsgát tesznek.

"Van olyan autósiskola, amelynél gyakorlatilag nincsen egy pótóra sem, és van olyan, ahol meg a kötelező óraszámnak közel a háromszorosa a végleges óraszám, mielőtt valaki megszerzi a vezetői engedélyt. Két képzési hely között ezen az alapon akár háromszoros is lehet az árkülönbség.

A gyakorlati óráknak egyébként a díja mostanában a piacon valamivel 10 ezer forint alatt indul.

Hét-nyolc ezer forintért már van olyan iskola, amely órát kínál. A maximumára az óráknak pedig akár ennek a kétszerese is lehet" - mondta Papp Endre.

Az oktatók szervezetének vezetője szerint egyébként a B kategóriás jogosítvány megszerzését biztosító képzések költsége azért is emelkedhetett meg mostanra ilyen jelentős mértékben, mert ezt az oktatási területet évek óta jelentős oktatóhiány sújtja.

Emellett még az autósiskolai óradíjak emelkedését eredményezte az üzemanyagköltség ársapkája elengedése és a cégautós költségek növekedése is - tette hozzá Papp Endre, az Autósiskolák Vezetőinek Országos Szervezete elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×