eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Kohászok dolgoznak az újraindított II. számú nagyolvasztóban a Dunaferr Dunai Vasműjében 2023. február 16-án. A Dunaferr felszámolója januárban három hónapos működési szerződést kötött a brit-indiai Liberty Steel acélipari vállalattal, a társaság vizsgálja a vasmű további üzemeltetésének lehetőségét. A kormány februárban arról döntött, hogy hat hónapon keresztül kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kihirdették a Dunaferr vételárát

Elsőre nem is tűnhet soknak, de a vételárnál jóval magasabb költség szakadhat a vevő nyakába.

„52 859 205 eurós, jelenlegi árfolyamon 19,6 milliárd forintos minimálárat szabott meg a felszámoló a Dunaferrért” – idézi a a Fővárosi Törvényszék által közzétett, június 15-i keltezésű végzést a Hvg.hu. A felszámolás alatt álló dunaújvárosi vasműn belül a Duna Furnace üzletrészeinek 100 százalékáért legalább 16 796 225 eurót kell ajánlania a vásárlónak, a Dunarolling egészéért pedig 36 062 980 eurót. Mint olvasható, az árat független szakértő által végzett és független könyvvizsgáló által jóváhagyott értékelés, illetve a kimondottan a Dunaferr megmentésére elfogadott, áprilisi kormányrendelet alapján határozták meg.

Az említett rendelet alapján indokolt esetben a felszámolás alatt álló cégek eszközeit ki lehet vinni egy, az adós tulajdonában álló új vállalatba, amit tehermentesen el lehet – sőt, egy éven belül el is kell – adni olyan vevőnek, amelyik vállalja a nyereséges működtetést.

A Duna Furnace Kft. és a Dunarolling Kft. úgynevezett céltársaságok, amelyeket a felszámolási eljárás során kizárólagosan a vagyonértékesítés céljára hoztak létre. Az ajánlattételi felhívásra pedig azok a cégek nyújthatnak be ajánlatot, amik versenyben maradtak az előzetes értékelés alapján. Mint csütörtökön, a felszámoló Honoratior Kft. közléséből kiderült, ez két indiai társaság, a Liberty Steel és a Vulcan Steel.

A vételár nem tűnik magasnak a közel 3500 embert foglalkoztató vasműért, a vevőnek azonban ennél súlyosabb teher szakad a nyakába

– jegyzi meg a hírportál. A Dunaferr tavaly év évéig 500 milliárd forintos tartozást halmozott fel, ez az összeg azóta magasabb lehet. Ezen túl, az értékesítési felhívás szerint legkevesebb 37 milliárd forintnyi azonnali befektetés szükséges ahhoz, hogy a Dunaferr visszakapja az elveszített környezetvédelmi engedélyeit, amelyek híján már rég be kellett volna zárni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×