eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 2. szombat Melinda, Vivien
Typical old eastern european panel exterior with a lot of windows from Budapest, Hungary, as a texture or for background, real photo
Nyitókép: DĂłra BĂ­rĂł/Getty Images

Felmérés: a panellakások voltak a legnépszerűbbek a nagyvárosokban

A panelek iránti nagy érdeklődés oka az, hogy mintegy 20 százalékkal olcsóbbak, mint a téglaépítésű lakások.

A panellakások piacán látványos változásokat hozott az elmúlt évtized. Sok közülük ma már nem annyira egyenlakás, azaz színesebb lett a választék, az egyedül élők pedig előszeretettel választják otthonuknak derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amit előzetes népszámlálási adatok alapján készítettek.

A felméréshez a panel- és téglalakások legfrissebb átlagos négyzetméterárait vetették össze a fővárosban, illetve 18 megyei jogú városban.

A budapesti paneleket június elején 789 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kínálták eladásra, szemben a téglalakások 1,02 millió forintos árával, amely bő 25 százalékos különbözet.

A legnagyobb panelkínálattal rendelkező két városrészben,

a harmadik és a tizenegyedik kerületben a panelek 823 és 910 ezer forintos átlagára 28, illetve 12 százalékos árelőnyt jelent a téglalakásokhoz viszonyítva.

Debrecenben, Veszprémben és Székesfehérváron a kínálati ár a paneleknél négyzetméterként 675 ezer, 648 ezer, illetve 635 ezer forint volt, míg a téglalakosoknál 832 ezer, 807 ezer illetve 797 ezer forintot kértek az eladók. Miskolcon és Békéscsabán volt a legalacsonyabb a téglaépítésű ingatlanok árelőnye, előbbinél 22 ezer, utóbbinál 31 ezer forint négyzetméterenként.

Az ingatlan.com elemzésében kiemelték: a budapestiek 25 százaléka, a megyei jogú városokban élők 24 százaléka lakik panellakásokban, mintegy 1,1 millió ember.

A panellakások a fővárosban egyedül élők körében váltak népszerűvé,

ennek hátterében pedig a lakásdrágulás áll - értékelte az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az ingatlan.com alaprajz-adatbázisából kiderül: a fővárosban a legkisebb panellakás a pünküsdfürdői lakótelepen található 20 négyzetméteres ingatlan. A másik véglet a káposztásmegyeri lakótelep belső kétszintes, 123 négyzetméteres panellakása.

Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - "Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk"

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×