eur:
395.64
usd:
364.84
bux:
65592.49
2024. március 19. kedd Bánk, József
Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján a debreceni Kölcsey Központban 2022. február 4-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Emelkednek az üzemanyagok adói - itt a 2024-es adócsomag

A kormány benyújtotta a jövő évi adótörvényeket az Országgyűlésnek.

A kormány a háborús helyzet ellenére is megvédi a családbarát adórendszert: megőrzi Európa egyik legalacsonyabb személyi jövedelemadóját, a családi adókedvezményt, a négygyermekesek, a 30 év alatti anyák és a 25 éven aluliak adómentességét, emellett továbbra is garantálja az alapvető élelmiszerek kedvezményes áfakulcsát - hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium közleménye, amellyel bejelentette, hogy a kormány kedden benyújtotta az adótörvényeket, és

még a nyári szünet előtt elfogadhatja az Országgyűlés azokat.

A közleményben kiemelték: a családpolitikai kiadások és a családi adókedvezmények együttes összege jövőre meghaladja a 3300 milliárd forintot.

A háború és a szankciós energiaválság nehéz gazdasági körülményeket okozott Európában, amely hazánkban is érezteti a hatását. A nehéz helyzet ellenére a kormány egyes területeken további adókönnyítést és adócsökkentést is tervez a jövő évre. Többek között kiterjeszti a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának kedvezményeit, csökkenti az adminisztrációt és egyszerűsíti a gépjárműadó szabályait - sorolta a PM.

A minisztérium bejelentette: Magyarország évek óta kockáztatta a kötelezettségszegési eljárást azzal, hogy az uniós szintnél alacsonyabban határozta meg a jövedéki adó szintjét.

Jövőre teljesíteni kell az uniós előírást, ezért a jövedéki adó szintjét az uniós minimumszinthez igazítják.

Mint ismert, a kormány még decemberben derogációs kérelmet nyújtott be, amelyben 2023 végéig kért felmentést az uniótól az adóminimumok teljesítése alól, vagyis azon kötelezettség alól, hogy emelje az üzemanyagok jövedéki adóját.

A hvg.hu az előterjesztés alapján részletezte a változásokat:

  • A benzin jövedéki adója abban az esetben, ha a kőolaj világpiaci ára hordónként 50 dollárnál több, literenként 120 forintról 152,55 forintra nő, ha pedig a kőolaj világpiaci ára a hordónkénti 50 dollár alatt marad, akkor 125 forintról 157,55 forintra nő a jövedéki adó.
  • A petróleum jövedéki adója hordónkénti 50 dolláros világpiaci olajár felett 124,2 forintról 152,55 forintra nő, 50 dolláros olaj alatt 129,2-ről 157,55 forintra,
  • a gázolaj adója pedig 50 dolláros világpiaci olajár fölött 110,35-ről 142,9 forintra nő literenként, 50 dolláros olajár alatt 120,35 forintról 152,9 forintra.

A portál megjegyzi: több más energiahordozó jövedéki adóját már a tavalyi különadókról szóló kormányrendeletben felemelték, de akkor még úgy, hogy ezeket extraprofitadónak nevezték el. Most az akkori adókulcs megmarad, csak most már törvénybe írják, így nem extraprofitadó lesz ezután, hanem a normál adószint.

  • A fűtőolajra tüzelő-, fűtőanyagkénti kínálás, értékesítés vagy felhasználás esetén kilogrammonként 5,375 forint lesz a jövedéki adó (a különadó-rendelet előtt 4,655 forint volt). Ha üzemanyagként kínálják, akkor nem változik az adó, kilónként 116 forint marad.
  • Az LPG-re az adó közúti járművek üzemanyagaként marad 95,8 forint kilónként, egyéb motorikus célra viszont 14,685 forint lesz kilogrammonként (a különadók előtti 12,725 helyett). Tüzelő-, fűtőanyagkénti felhasználásra ugyanúgy adómentes lesz, mint eddig.
  • A földgázra közúti járművek üzemanyagként normál köbméterenként 28-ról 32 forintra, egyébként kilowattóránként 0,3038-ról 0,3492 forintra nő az adó. A villamos energiára megawattóránként 310,5-ről 358,5 forintra nő az adó, szénre pedig kilónként 2,516-ról 2,905 forintra.
  • A légitársaságok esetében az üzemanyagok nem esnek jövedéki adókötelezettség alá, így a légi közlekedés közteherviselésének szintje rendkívül alacsony. Ezért - hasonlóan a többi uniós országhoz - a légitársaságok hozzájárulása zöld adóként Magyarországon is fennmarad, de a kevésbé szennyező repülőgépek kedvezményben részesülnek.

A PM közleménye szerint jövőre is folytatódik a gazdaság fehérítése: míg 2010-ben 22,3 százalék volt az áfaelkerülés mértéke, mára ez 5,1 százalékra csökkent, ami az egyik legkedvezőbb eredmény az Európai Unióban. Ezzel nyernek a tisztességesen működő vállalkozások, nyer a gazdaság és a költségvetés is - írták.

A most benyújtott adótörvények megfelelő alapot adnak a jövő évi költségvetéshez, amellyel megvédhetők a családok, a nyugdíjak, a munkahelyek és a rezsicsökkentés, továbbá megőrizhető Magyarország biztonsága - zárta összefoglalóját a tárca.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×