eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Getty Images/ Thanasis Zovoilis

Így kérhet segélyt, ha kevés a nyugdíja

A nyugdíjtörvény lehetővé teszi egyszeri segély kérelmezését is a nyugellátásban részesülőknek. Vannak azonban feltételei.

Egyszeri segélyt az kaphat, aki a létfenntartását veszélyeztető élethelyzetbe kerül, és a havi bevétele nem haladja meg a 100 ezer forintot, ha közeli hozzátartozójával közös háztartásban él, vagy a 120 ezer forintot, ha egyedül él - ad tájékoztatást a hovege.hu.

Segélyt évente egyszer lehet igényelni az érintett nyugdíjas lakóhelye szerint illetékes kormányhivataltól.

A kérelemben meg kell jelölni különös méltánylást érdemlő körülményeket. Ilyen lehet:

katasztrófa vagy elemi csapás, egészségi állapot, közeli hozzátartozó egészségi állapota, gyógyszerköltség, közüzemi díj elmaradása.

Ezeket mind dokumentumokkal kell igazolni. A kérelem beadásakor a havi jövedelmünkről is nyilatkozni kell.

Az egyszeri segély összege nem lehet kevesebb 15 000 forintnál, de nem haladhatja meg az 50 000 forintot. Kivételesen indokolt esetben a Magyar Államkincstár Központja által engedélyezett segély összege maximum 100 000 forint lehet.

A kérelem beadható személyesen a lakóhely szerint illetékes kormányhivatal ügyfélszolgálatán, illetve bármelyik kormányablakban. Postán is feladható, az illetékes kormányhivatalnak kell küldeni.

Ha van ügyfélkapunk, elektronikusan intézhetjük az e-Papír szolgáltatás igénybevételével. Ebben az esetben az e-Papír mellékleteként kell csatolni az adatlapot, valamint a kérelem elbírálásához szükséges egyéb dokumentumokat is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×