INFORÁDIÓ
2023. május 29. hétfő
Magdolna

nyugdíj

járadék

halál

Closeup of an older persons hand on a hospital bed. Person is awaiting surgery.  ID Bracelet and intravenous connections shown, Very Shallow DoF - focus is on fingernails and fold in fabric.

Ki veheti fel az utolsó nyugdíjat? – hasznos tanácsok gyász esetén

Infostart

Ha maghal egy nyugdíjas, akkor azt 15 napon kell bejelenteni az Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál. Összeszedtük, hogy a hozzátartozók meddig jogosultak felvenni az elhunyt ellátását.

Tavaly számoltunk be arról, hogy egy mosonmagyaróvári férfi 2020 januárja és 2022 februárja között minden hónapban - jogosulatlanul - felvette elhunyt apja nyugdíját. Ezzel 5 millió forint kárt okozott a költségvetésnek. A kérdés, hogy miért?

,A nyugdíjas rokon elhalálozását és annak időpontját a vele közös háztartásban együtt élt hozzátartozónak kell megtennie - tisztázza a hovege.hu, hogy az ilyen esetek miért törvénytelenek. A halálesetet ugyanis 15 napon belül kell jeleznie a hozzátartozónak.

A nyugdíjat és a nyugdíjfolyósító szerv által folyósított egyéb ellátásokat a jogosult halálának napját magába foglaló hónap végéig kell folyósítani.

A nyugdíj tehát teljes egészében jár az utolsó hónapra

– függetlenül attól, hogy az illető hónap elején vagy végén hunyt el –, viszont a következő hónaptól már nem folyósítják.

Utolsó utalás

A nyugdíj utalása havonta, az esedékesség hónapjában, azaz a tárgyhónapban történik (szemben pl. a családi pótlékkal, amit utólag fizetnek ki.) Arra a hónapra még jár a nyugdíj, amelyben az illető meghalt, a következőre viszont már nem.

Ki veheti fel az elhunyt nyugdíját?

Ha az elhunyt nyugdíjassal több közeli hozzátartozó is élt közös háztartásban, akkor a vonatkozó törvény szerint ez a sorrend: elsőként az elhunyt együtt élő házastársa, bejegyzett élettársa, ennek hiányában a gyermeke, majd az unokája, szülője, nagyszülője, testvére következik.

A halál hónapjára járó nyugdíjat a postai kézbesítőtől is jogszerűen átveheti a közös háztartásban élő közeli hozzátartozó. Ha ez nem történik meg, és a fel nem vett nyugdíjat a posta visszautalja a folyósítónak, akkor kérelmezni kell annak kiutalását. A jogosultnak ezt írásban kell kérelmeznie a halálesettől számított egy éven belül.

Ha nincs olyan hozzátartozó, akivel az elhunyt együtt élt, a halál hónapjára járó nyugdíj a hagyaték részévé válik. Innentől az örökösöket illeti meg.

Mi történik, ha a halálest után is utalnak nyugdíjat?

Ez akkor történhet meg, ha a hozzátartozó nem jelentette be időben a halálesetet. A haláleset hónapját kiutalt nyugdíj már nem illeti meg a közeli hozzátartozókat és örökösöket. A nyugdíjfolyósító visszafizetésre kötelezi azt, aki jogalap nélkül felveszi az elhunyt nyugellátását.

Nyitókép: Petegar/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018