eur:
369.13
usd:
342.49
bux:
49342.40
2023. június 8. csütörtök Medárd
Concept photo of economic crisis, recession, financial reduction and failure.  (Note: The tiles are NOT Scrabble tiles. They are blank wooden tiles with Photoshopped generic letters. The Scrabble tiles font is different and have points at bottom right corner.)
Nyitókép: Getty Images/ Tuomas A. Lehtinen

Átírhatja a boltok árait a kormány új, inflációletörő fegyvere

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közölte, online árfigyelő rendszert készít elő.

A minisztérium közleménye szerint a kormány célul tűzte ki, hogy a recesszió kivédése érdekében az év végére egy számjegyűre csökkenti az inflációt. Már 20 intézkedésről született döntés a drágulás megfékezése érdekében. Úgy látják, az inflációellenes lépések - többek közt az élelmiszerárstop és a kamatstop - működnek, az infláció tetőzött és lassú csökkenésnek indult.

Ezek mellett folyamatosan keresik azokat az eszközöket, amellyel tovább csökkenthető az infláció. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium így támogatta a Gazdasági Versenyhivatal elnökének javaslatát, amely egy online árfigyelő adatbázis létrehozására irányult. A megfelelő jogi környezet megteremtése, az adatbázis mielőbbi létrehozása, és működése érdekében egy közös munkacsoport alakult, melynek a kormányt érintő feladatait a GFM gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelő államtitkára koordinálja.

A nemzetközi (például görög, román) tapasztalatok rávilágítottak, hogy

a növekvő ártranszparencia, a fogyasztói árak összehasonlíthatósága fokozza a versenyt,

ami hosszú távon is mérséklő hatással lehet az árakra, illetve erősítheti a vásárlói tudatosságot. Ezt figyelembe véve a munkacsoport és az online árfigyelő szolgáltatás célja, hogy a lakosság számára elérhetővé váljon egy olyan adatbázis, mely lehetővé teszi a fogyasztói árak alakulásának átlátható módon történő összehasonlítását, valamint megakadályozza a túlárazást, egyúttal jelentősen fokozza a piaci versenyt a hazai kiskereskedelelmi szektorban.

Az árfigyelés a tervek szerint első körben a kiskereskedelmi szektorban megjelenő élelmiszer-típusokra fog összpontosítani. A felek közös célja, hogy lehetőleg az év második negyedévének végére működjön az elektronikus árfigyelő-rendszer, amellyel újabb elemmel bővülhet a Kormány infláció elleni 20 elemből álló intézkedéscsomagja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×