eur:
368.78
usd:
344.64
bux:
48800.45
2023. június 7. szerda Róbert
Egy vevő cigarettázik egy XXII. kerületi nemzeti dohánybolt előtt 2013. július 1-jén.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Jókora drágulás jön egyes dohánytermékeknél szerdától

Február elsejével azok lesznek drágábbak, amelyek nem égetéssel, hanem hevítéssel állítanak elő élvezhető füstöt.

Szerdától jócskán megugrik az úgynevezett hevített dohánytermékek ára, ám az Európai Bizottság már elkészítette a javaslatot a hagyományos cigaretta jövedéki adójának emeléséről, azaz néhány hónapon belül akár minden termék drágulhat a Nemzeti Dohányboltokban - írja a vg.hu.

A cigarettahelyettesítő alternatív termékek eddig nem estek a jövedéki adó hatálya alá, ám ez február 1-jétől megváltozik. Szálanként 35 forint jövedéki adót kell fizetni utánuk, így az egy áremelkedés 20 szálas dobozt feltételezve dobozonként 700 forintot tesz ki – ennyivel kerülnek tehát többe a hevített dohánytermékek szerdától.

Magyarországon körülbelül kétmillió ember dohányzik, és a szakértők szerint a füstmentes termékek alternatívát nyújthatnak egy kétlépcsős leszoktatásban, azaz a fogyasztókat előbb a kevésbé káros termékek felé fordítanák, majd – mivel ezek is egészségtelenek – elérnék, hogy végleg tegyék le a cigit.

A cigarettának négyezer hatóanyagát ismerik, ebből száz-százhúsz daganat-, érelmeszesedés- és tüdőbetegség-keltő hatású.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×