eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. szeptember 17-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Nagy Márton: 2023-ban kivédjük a recessziót

A gazdasági miniszter szerint a kormány célja az, hogy a 2022-es 4,5 százalékos növekedést követően 1,5 százalékot elérjen az ország.

Nagy Márton a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara évnyitó üzleti ebédjén beszélt és azt is elmondta, hogy emellett kezelni kell az inflációt, fel kell oldani az ikerdeficitet. Mindez csak úgy lehetséges, ha a kormány gazdaságpolitikája továbbra is innovatív marad. Az év végére egyszámjegyű lehet az infláció, az államháztartási hiány a GDP-hez viszonyított aránya 70 százalék közelébe mérséklődhet - mondta.

A miniszter szerint számos gazdasági kihívást tartogat a 2023-as év. Ide sorolta a geopolitikai feszültségeket, az európai energiakrízist, a versenyképesség romlását, Kína gazdaságának beindítását, a közelgő USA-EU kereskedelmi háborút, valamint az időjárási szélsőségeket.

Kiemelte:

Magyarország gazdasági növekedése export- és beruházásvezérelt marad,

ehhez új finanszírozási struktúrát és új energia-, ipar-, és foglalkoztatáspolitikát kell kialakítani.

Nagy Márton szerint újra kell gondolni a stratégiai ágazatok rendszerét is. Kiemelt ágazat lehetne a járműipar, az akkumulátorgyártás, az egészség-, és gyógyszeripar, az energiaipar, élelmiszeripar, kutatás-fejlesztés, felsőoktatás, szállítás, raktározás, telekommunikáció, turisztika, bank- és biztosítási szektor, valamint a hadiipar - sorolta.

Nem lehet más cél, mint hogy minél több és minél jobb beruházás érkezzen Magyarországra

A gazdasági miniszter hozzátette: vonzónak kell maradni, és folyamatosan javítani kell a versenyképességet, csökkentve a bürokratikus terheket. A beruházások nagysága 2023-ban elérheti a 20 ezer milliárd forintot, az FDI éves beáramlását a beruházások arányában 20 százalék felett kell tartani - jelezte a miniszter.

Tájékoztatása szerint 2020-ban Franciaország volt a magyarországi FDI-állomány ötödik legnagyobb forrása. Az állam nem marad tétlen, 2023 februártól megindítják a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot 700 milliárd forintos keretösszeggel. Február 1-jétől lesz elérhető az EXIM új programjának három kedvezményes hitelkonstrukciója az energiaválságban érintett hazai vállalatoknak. Ez védheti meg a teljes foglalkoztatottságot, így kerülhetjük el a recessziót - összegezte Nagy Márton.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×