INFORÁDIÓ
2023. január 28. szombat
Karola, Károly

infláció

megtakarítás

veszteség

Concept of wealth, personal savings and collecting money for retirement

Kiszámolták, mennyit buknak a magyarok az infláción

Infostart

Két év alatt közel 30 százalék lehet az infláció Magyarországon. A lakosság tulajdonában lévő készpénz- és betétállományon több mint 4000 milliárd forintos veszteség keletkezhet reálértéken két év távlatában.

A háztartások birtokában lévő készpénz- és betétállomány 2022 harmadik negyedévében megközelítette a 22000 milliárd forintot az MNB statisztikái alapján. Ez az összeg a magyar GDP egyharmada. A forgalomban lévő készpénzállomány meghaladja a 8300 milliárd forintot az MNB adatai szerint. Ennek az összegnek a nagyja a háztartásoknál koncentrálódik. Ehhez jön még hozzá durván 15000 milliárd forintnyi bankbetét.

A készpénzen egy az egyben elszenvedi az infláció okozta veszteséget a lakosság. A kisebb összegű bankbetétek esetében szintén nagy a veszteség reálértéken a jelenleg elérhető nulla százalékos betéti kamatok miatt – írja a novekedes.hu.

A 20 millió forintnál nagyobb összegű bankbetétekre az állam kamatplafont hirdetett meg. Így feltételezhetően a nagyobb ügyfelek magasabb betéti kamatot kapnak. A kamatplafon felső határa az előző 3 hónapos diszkontkincstájegy aukción kialakult átlaghozam, amely jelenleg szűk 13 százalék.

A 15000 milliárd forintos lakossági betétállomány jelentős része a kisbetétesek befizetéseiből tevődik össze. Az alacsony betéti kamatok miatt a kisebb méretű bankbetéteken is lényegében kompenzáció nélkül pusztít az infláció.

Az idén és jövőre a piaci várakozások szerint átlagosan 14-14 százalék közelében alakulhat az árdinamika. Ez két év alatt közel 30 százalékos pénzromlást takar. Nagyon durva becslés alapján két év távlatában legalább 4000 milliárd forintnyi veszteség keletkezhet a lakosság birtokában lévő készpénzen és bankbetéteken reálértéken. Ebben a kalkulációban ráadásul még nincsenek benne azon lakossági megtakarítások (például kötvények), melyek infláció alatti kamat mellett vannak lekötve.

A megtakarítások egész Európában veszítenek reálértékükből a háborús infláció miatt.

Nyitókép: Bence Bezeredy/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018