eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Senior couple working on their finances at home
Nyitókép: bernardbodo/Getty Images

Az első félévben nagy bukóban vannak a magánnyugdíjpénztárak

2022. első 6 hónapjának végén az önkéntes nyugdíjpénztárak által kezelt vagyon 5,9, a magánnyugdíjpénztárak által kezelt vagyon pedig 11,4 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban – tájékoztatott a jegybank.

Az előző év azonos időszakához képest az önkéntes nyugdíjpénztárak által kezelt vagyon esetében 5,9 százalékos, a magánnyugdíjpénztárak által kezelt vagyon esetében pedig 11,4 százalékos csökkenés tapasztalható - olvasható az MNB elemzésében amelyet az uzletem.hu adott közre.

Az egészség- és önsegélyező pénztári intézménycsoport által kezelt vagyon azonban 3,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket. Ez azonban a az első féléves 10 százalék körüli infláció miatt csökkenésnek mondható.

Önkéntes nyugdíjpénztári bevételek

Az azonosított, egyéni számlán jóváírt önkéntes nyugdíjpénztári tagdíjbevétel 2022. I. félévben rekord szintre emelkedett és így 8,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát, mely a tagok által fizetett tagdíj és a munkáltatói tagdíj-hozzájárulás együttes emelkedésének köszönhető.

A 2022. I. félévi pénztári befizetésekhez kapcsolódó SZJA visszatérítés összege 14,6 milliárd forintot tett ki, ez az előző évhez viszonyítva 7,8 százalékos visszaesést mutat.

Önkéntes nyugdíjpénztári befektetési eredmény

2022. I. félév végén az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona 1 579 milliárd forintot tett ki, amely az előző év azonos időszakához képest 5,9 százalékos, míg 2021. év végéhez képest 8,7 százalékos csökkenésnek felel meg. A hozamkörnyezet változása az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokra, a szektor befektetési tevékenység eredményére is kedvezőtlen hatással volt, amely

2022. I. félévben 154,9 milliárd forint veszteséget mutat,

azonban az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások hosszú távú befektetésnek számítanak, ezért a hozam alakulását többéves időhorizonton érdemes vizsgálni.

Magánnyugdíjpénztári adatok

A magánnyugdíjpénztárak által kezelt vagyon 249,8 milliárd forintot tett ki 2022. I. félév végén, ami 11,4 százalékos csökkenést mutat az előző év azonos időszakához képest. A befektetési tevékenységének eredménye 27,1 milliárd forint veszteséget mutat.

Egészség- és önsegélyező pénztári befizetések

2022. I. félévben az egészség- és önsegélyező pénztárba 31,8 milliárd forintnyi befizetés érkezett, amely 7,6 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A pénztári befizetésekhez kapcsolódó szja-visszatérítés összege az előző év azonos időszakának értékéhez képest 9,5 százalékkal volt alacsonyabb, így 8,7 milliárd forintot tett ki a 2022. I. félévben.

Az egészség- és önsegélyező pénztári intézménycsoport szolgáltatási kiadása 10,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket. Az egészségügyi szolgáltatások finanszírozása esetében 35,3 százalékról 37,4 százalékra, és a kifizetések legnagyobb hányadát kitevő gyógyszer, és gyógyászati segédeszköz vételárának támogatása esetében 54,8 százalékról 55,5 százalékra emelkedett.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×